Rajčata máme všichni rádi. Když je jejich sezóna, jíme je a připravujeme z nich nejrůznější pokrmy. Téměř vždy si vybíráme zralá, červená (zřídka žlutá) rajčata, ale je na čase zjistit, že i zelená jsou vynikající. Můžete z nich připravit báječný salát a recept je tak snadný, že si ho budete pamatovat už po prvním použití.
Tento zimní salát ze zelených rajčat je ideální svačinou nebo přílohou k večeři. Je lahodný, lehce nakyslý a pikantní a způsob jeho přípravy je tak snadný, že ho zvládne i začínající milovník domácího zavařování. Důležitá je marináda, ale dejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho octa – jinak budou rajčata příliš kyselá.
Viz video Podívejte se na náš recept na lahodnou okurku
Zelený rajčatový salát na zimu. Lepší než z okurek
Složení: 1:
- cca. 1 kg zelených rajčat (nejlépe malých nebo středních),
- 3 malé bílé cibule (doporučuji cukrovou cibuli),
- vrchovatou lžíci soli,
- pro každou sklenici: lžička hořčičného semínka, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 4 zrnka pepře.
Ingredience na marinádu:
- Půl šálku octa (ne více, aby rajčata nebyla příliš kyselá),
- cca. 3/4 šálku cukru,
- 2 šálky vody,
- olej.
Zelená rajčata v marinádě – jak na to:
- Nejprvedy důkladně omyjte, pak je zbavte stopek a nakrájejte natky. Nezapomeňte vybírat pouze rajčata bez skvrn a poškození.
- Plátky rajčat vložte do mísy a posypte je solí. Přidejte také cibuli nakrájenou na pírka. Důkladně promíchejte a odstavte, aby rajčata pustila šťávu.
- Zatímco se rajčata macerují se solí, připravte sklenice. Měly by být čisté, nejlépe vyvařené. Na dno každé z nich dejte přiměřené množství koření.
- Rajčata zbavte vzniklé šťávy a poměrně pevně je urovnejte do sklenic.
- Připravte marinádu. Do hrnce nalijte vodu, přidejte ocet a cukr. Vše přiveďte k varu a horkým nálevem zalijte sklenice s rajčaty. Do každé sklenice přidejte lžíci olivového oleje.
- Sklenice pevně uzavřete. Připravte si velký hrnec na pasterizaci a naaranžujte do něj sklenice s rajčaty. Nalijte vodu asi do 3/4 výšky sklenic a na mírném ohni přiveďte k varu. Pasterujte přibližně 10-15 minut.
Zelená rajčata v nálevu jsou opravdu vynikající a skvěle posílí různé saláty. Skvěle se hodí na tzv. studený talíř, jako příloha k obědu nebo jednoduše na sendviče. Pokud máte rádi, když je vaše spižírna pestrá aá nejrůznějších zavařenin, zelená rajčata by vám neměla chybět.