Rajčata jsem dala do sklenic. Není lepšího salátu na zimu, ale pozor na ocet.

Rajčata máme všichni rádi. Když je jejich sezóna, jíme je a připravujeme z nich nejrůznější pokrmy. Téměř vždy si vybíráme zralá, červená (zřídka žlutá) rajčata, ale je na čase zjistit, že i zelená jsou vynikající. Můžete z nich připravit báječný salát a recept je tak snadný, že si ho budete pamatovat už po prvním použití.

Tento zimní salát ze zelených rajčat je ideální svačinou nebo přílohou k večeři. Je lahodný, lehce nakyslý a pikantní a způsob jeho přípravy je tak snadný, že ho zvládne i začínající milovník domácího zavařování. Důležitá je marináda, ale dejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho octa – jinak budou rajčata příliš kyselá.

Viz video Podívejte se na náš recept na lahodnou okurku

Zelený rajčatový salát na zimu. Lepší než z okurek

Složení: 1:

  • cca. 1 kg zelených rajčat (nejlépe malých nebo středních),
  • 3 malé bílé cibule (doporučuji cukrovou cibuli),
  • vrchovatou lžíci soli,
  • pro každou sklenici: lžička hořčičného semínka, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 4 zrnka pepře.

Ingredience na marinádu:

  • Půl šálku octa (ne více, aby rajčata nebyla příliš kyselá),
  • cca. 3/4 šálku cukru,
  • 2 šálky vody,
  • olej.

Zelená rajčata v marinádě – jak na to:

  1. Nejprvedy důkladně omyjte, pak je zbavte stopek a nakrájejte natky. Nezapomeňte vybírat pouze rajčata bez skvrn a poškození.
  2. Plátky rajčat vložte do mísy a posypte je solí. Přidejte také cibuli nakrájenou na pírka. Důkladně promíchejte a odstavte, aby rajčata pustila šťávu.
  3. Zatímco se rajčata macerují se solí, připravte sklenice. Měly by být čisté, nejlépe vyvařené. Na dno každé z nich dejte přiměřené množství koření.
  4. Rajčata zbavte vzniklé šťávy a poměrně pevně je urovnejte do sklenic.
  5. Připravte marinádu. Do hrnce nalijte vodu, přidejte ocet a cukr. Vše přiveďte k varu a horkým nálevem zalijte sklenice s rajčaty. Do každé sklenice přidejte lžíci olivového oleje.
  6. Sklenice pevně uzavřete. Připravte si velký hrnec na pasterizaci a naaranžujte do něj sklenice s rajčaty. Nalijte vodu asi do 3/4 výšky sklenic a na mírném ohni přiveďte k varu. Pasterujte přibližně 10-15 minut.

Zelená rajčata v nálevu jsou opravdu vynikající a skvěle posílí různé saláty. Skvěle se hodí na tzv. studený talíř, jako příloha k obědu nebo jednoduše na sendviče. Pokud máte rádi, když je vaše spižírna pestrá aá nejrůznějších zavařenin, zelená rajčata by vám neměla chybět.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: