Ryba ve smetanové omáčce je skvělý nápad na páteční večeři i na jakýkoli jiný den. Recept je opravdu mnoho let starý, moje babička vzpomíná, že ještě před válkou se dělala smažená ryba a přelévala se zakysanou smetanou. Tehdy se však používaly takové ryby, které pradědeček náhodou ulovil v nedalekém rybníku; byli to cejni, okouni nebo karasi. Nyní máme naštěstí přístup k mnoha dalším druhům, včetně mořských, které v kuchyni používáme nejčastěji. Abychom si usnadnili život a nemuseli se přehrabovat v mase a hledat kosti, spolehneme se v receptu na filet z tresky nebo neméně chutný mirin. Díme ji cibulí, zakysanou smetanou a kořením. Chuť ryby ve smetaně zvýrazní muškátový oříšek. Jen dvě špetky vám zabrání vylízat talíř.
Ryba na smetaně. Tak lahodné, že si budete dávat jednu porci za druhou.
Složení:
- 4-5 filetů tresky obecné nebo mirin,
- 2 středně velké cibule,
- 1 šálek 18procentní smetany,
- půl šálku vody nebo zeleninového vývaru,
- sůl, pepř, muškátový oříšek, medvědí česnek (volitelně),
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení,
- pšeničná mouka.
Ryba na smetaně – jak ji připravit:
- Filety osušte, a pokud jsou velké, rozdělte je na dva nebo tři kusy. Pak je lehce posypeme solí a pepřem a každou stranu obalíme v mouce.
- Na pánvi slušně rozehřejte tuk a položte na něj ryby. Smažte na prudkém ohni 2 minuty z každé strany, poté rybu vyjměte z pánve a přidejte trochu tuku.
- Na stejné pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, snižte výkon hořáku, přidejte rybu a zalijte vývarem nebo vodou.
- Přidejte také smetanu a důkladně promíchejte. Přikryté dusíme asi 10 minut. Chvíli před koncem smažení dochuťte podle chuti kořením a případně nasekaným koprem.
S čím rybu na smetaně podávat? Můžete tradičně, s bramborovou kaší a salátem z kysaného zelí. Brambory můžete nahradit rýží nebo ovesnou kaší, ale já v poslední době s oblibou podávám kousky ryby ve smetanové omáčce na opečené bagetě. Forma je to možná neobvyklá, ale chutná to výborně.