Ryba na smetaně jako v restauraci. Přidejte toto koření a budete ho dělat bez přestávky.

Ryba ve smetanové omáčce je skvělý nápad na páteční večeři i na jakýkoli jiný den. Recept je opravdu mnoho let starý, moje babička vzpomíná, že ještě před válkou se dělala smažená ryba a přelévala se zakysanou smetanou. Tehdy se však používaly takové ryby, které pradědeček náhodou ulovil v nedalekém rybníku; byli to cejni, okouni nebo karasi. Nyní máme naštěstí přístup k mnoha dalším druhům, včetně mořských, které v kuchyni používáme nejčastěji. Abychom si usnadnili život a nemuseli se přehrabovat v mase a hledat kosti, spolehneme se v receptu na filet z tresky nebo neméně chutný mirin. Díme ji cibulí, zakysanou smetanou a kořením. Chuť ryby ve smetaně zvýrazní muškátový oříšek. Jen dvě špetky vám zabrání vylízat talíř.

Ryba na smetaně. Tak lahodné, že si budete dávat jednu porci za druhou.

Složení:

  • 4-5 filetů tresky obecné nebo mirin,
  • 2 středně velké cibule,
  • 1 šálek 18procentní smetany,
  • půl šálku vody nebo zeleninového vývaru,
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, medvědí česnek (volitelně),
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení,
  • pšeničná mouka.

Ryba na smetaně – jak ji připravit:

  1. Filety osušte, a pokud jsou velké, rozdělte je na dva nebo tři kusy. Pak je lehce posypeme solí a pepřem a každou stranu obalíme v mouce.
  2. Na pánvi slušně rozehřejte tuk a položte na něj ryby. Smažte na prudkém ohni 2 minuty z každé strany, poté rybu vyjměte z pánve a přidejte trochu tuku.
  3. Na stejné pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, snižte výkon hořáku, přidejte rybu a zalijte vývarem nebo vodou.
  4. Přidejte také smetanu a důkladně promíchejte. Přikryté dusíme asi 10 minut. Chvíli před koncem smažení dochuťte podle chuti kořením a případně nasekaným koprem.

S čím rybu na smetaně podávat? Můžete tradičně, s bramborovou kaší a salátem z kysaného zelí. Brambory můžete nahradit rýží nebo ovesnou kaší, ale já v poslední době s oblibou podávám kousky ryby ve smetanové omáčce na opečené bagetě. Forma je to možná neobvyklá, ale chutná to výborně.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: