Další silvestrovské recepty najdete na stránkách
Silvestr je den, kdy se vtí vsadit na originální recepty z celého světa. S našimi návrhy budou mít pokrmy jistě úspěch a vaši hosté se budou cítit jako na mexickéži nebo v nejlepší thajské restauraci.
Thajské kuře s kokosovým mlékem a aromatickou rýží
Perfektním silvestrovským pokrmem mohou být aromatické kuřecí kousky v zázvoru, chilli a kokosovém mléce. Jeho příprava nezabere mnoho času a výsledek dostane milovníky asijských chutí do kolen.
Ingredience
- Půl kilogramu kuřecích prsou,
- 3 lžíce červené kari pasty,
- cibule,
- chilli papričky,
- půlka limetky,
- 1 lžička sójové omáčky,
- 180 ml kokosového mléka,
- 1 polévková lžíce bramborové mouky,
- 2 lžíce nasekané pažitky,
- 2 lžíce čerstvého koriandru,
- 2 lžíce kokosového oleje,
- 2 kafrové listy,
- malý kousek citronové trávy,
- lžička strouhaného zázvoru,
- sůl, pepř (červený a černý),
- jasmínová rýže,
- Volitelně: nakrájené chilli papričky na ozdobu pokrmu.
Způsob přípravy
1. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a smíchejte ve velké míse se lžící kari pasty. Poté přidejte bramborovou mouku, špetku soli, čerstvě mletý pepř podle chuti a důkladně promíchejte.
2. Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejte 1-2 lžíce kokosového oleje a kuře na něm osmažte.
3. Poté přidejte cibuli, chilli papričku, zázvor a nasekanou citronovou trávu. Společně smažte 2 minuty.
4. Do pánve nalijte kokosové mléko. Vše vařte 3-5 minut a přidejte rybí omáčku, šťávu z poloviny limetky a kafírové listy.
5. Omáčku podávejte s rýží. Ozdobte pažitkou, koriandrem a nasekanou chilli papričkou.
Mexická quesadilla s guacamolem
Ingredience
- 4tky tortilly,
- 1 hrnek strouhaného žlutého sýra,
- 2 feferonky,
- 2 kuřecí prsa (lze vynechat u vege verze),
- 1 lžička červené papriky,
- červené fazole vchovce,
- 1 červená cibule,
- 1 stroužek česneku,
- 2 měkká avokáda,
- olej,
- sůl, pepř,
- koriandr,
- 1 limetka.
Způsob přípravy
1. Kuřecí maso nakrájejte na jemné kostičky a osmažte na oleji. Dochutíme červenou paprikou, solí a pepřem,
2. Na čistou velkou pánev položte 1 tortillu. Posypeme sýrem, rovnoměrně rozdělíme kuřecí maso, červené fazole, nadrobno nakrájenou feferonku a volitelně nakrájenou červenou cibuli. Poté přikryjte druhýmtkem tortilly.
3. Na mírném ohni ohřívejte 2 minuty, dokud se sýr nerozpustí. Poté ho otočte na druhou stranu, aby se i druhýtek tortilly prohřál a opekl.
4. Postup opakujte se zbývajícími dvěmatky.
5. Tortilly nakrájejte na 8 trojúhelníků a posypte koriandrem.
6. Připravte guacamole. V misce rozmačkejte avokádo vidličkou. Přidejte prolisovaný česnek, limetkovou šťávu, sůl, pepř a případně polovinu nadrobno nakrájené cibule.
7. Quesadillu podávejte s guacamole.