S blížícím se podzimem je to dobrá motivace zásobit své domovy chutnými a také velmi zdravými dobrotami. Patří mezi ně nejen nakládané okurky, cuketové a rajčatové zavařeniny, ale také domácí šťávy. Právě tyto šťávy můžete přidat do horkého čaje nebo je nalít do vody a připravit si tak osvěžující nápoj. To nejlepší vychází z těchtodů.
Pravděpodobně si lámete hlavu nad tím, co dalšího můžete udělat, abyste si nadcházející zimu ještě více zpříjemnili. Vaše spíž pravděpodobně přetéká sklenicemi s okurkami, paprikami nebo rajčaty a sbírku dují sladké džemy. Pokud je tomu tak, pak vám chybí ještě jedna položka, na které si určitě pochutnáte. Mám na mysli přeslazené šťávy, které lze vyrobit z nejrůznějších druhů ovoce. Letos jsem se rozhodla pro švestkovou šťávu, která už teď dělá velký rozruch.
Viz video Nápoj z červené řepy
Domácí švestková šťáva je hotová během chvilky a není třeba mnoho práce, aby byla chutná a hotová. Potřebujete jen 4 ingredience a nic jiného. Takovou šťávu můžete s úspěchem podávat v horkém zimním čaji a můžete ji také naředit vodou. Uzavřete ji do sklenic, aby vydržela celou zimu.
Recept na švestkovou šťávu na zimu
Složení
- 3 kg švestek (nejlépe úhořů),
- 1 kg cukru,
- 1,5 litru vody,
- šťáva z jednoho citronu.
Způsob přípravy
- Švestky omyjte, odstraňte z nich pecky a vložte je do velkého hrnce. Zalijte vodou a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud ovoce nezměkne.
- Poté je protřete sítem nebo rozmixujte. Do pyré přidejte cukr a citronovou šťávu a znovu přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Horkou šťávu nalijte do vypařených lahví nebo sklenic, uzavřete a pasterujte asi 15 minut. Po nutí této doby postavte šťávu na chladné místo, aby se snížila její tta. Takto připravenou šťávu lze skladovat ve sklepích a spižírnách po mnoho týdnů.