Strýčkův recept na večeři, na kterou nikdo nezapomene. Šťavnaté maso se s těmito nudlemi a omáčkou nedá srovnávat.

Při přípravě večeří se často řídíme chutěmi a recepty, které už dobře známe. K receptům, které by nás mohly překvapit nebo jsou pro nás nové, se často neuchylujeme. I přesto vám doporučujeme tuto pochoutku vyzkoušet. Tento recept přímo od strýčka překvapí a vyrazí vám dech.

Obvykle se maso na našich stolech vyskytuje v mnoha různých podobách. Nejoblíbenějším masem, které přistane na našich talířích, je kuřecí, vepřové nebo hovězí. Tentokrát se rozhodneme pro něco jiného, co vyniká svou chutí. Tato večeře je připravena z pečené kachny, ale nejen z ní. Po jejím boku se objeví známé slezské nudle a také brusinková omáčka, která okouzlí svou barvou a vůní. Takové domácí jídlo je ještě lepší než to z restaurace.

Viz video Jacek podává romantickou večeři: kachní prsa s pečenou zeleninou

Recept na pečenou kachnu s brusinkovou omáčkou a slezskými nudlemi

Ingredience

  • Kachna (přibližně 2-2,5 kg), očištěná a omytá,
  • Podle chuti osolíme a opepříme,
  • 3 lžíce másla,
  • 2 snítky rozmarýnu,
  • 2 větvičky tymiánu,
  • 2 stroužky česneku,
  • cibule nakrájená natky,
  • mrkev nakrájená natky,
  • řapíkatý celer, nakrájený natky,
  • 500 ml vývaru.

Ingredience na brusinkovou omáčku

  • 200 g brusinek,
  • 100 ml vody,
  • 3 lžíce cukru,
  • lžíce vinného octa.

Ingredience na slezské nudle

  • 500 g brambor,
  • vejce,
  • 200 g mouky,
  • sůl podle chuti.

Způsob přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Kachnu důkladně osušte a zevnitř i zvenku ji potřete solí a pepřem.
  3. Ve velké pánvi rozehřejte máslo. Vhoďte do něj nasekaný česnek, cibuli, mrkev a celer a několik minut smažte, dokud nezměknou a lehce nezezlátnou. Během smažení přidejte snítky rozmarýnu a tymiánu.
  4. Osmaženou zeleninu a bylinky vložte dovnitř kachny. Kachnu uzavřete párátkem nebo kuchyňskou nití.
  5. Přeneste kachnu nach a vložte ji do předehřáté trouby. Pečte ji asi 2-2,5 hodiny a občas ji potřete vyškvařeným tukem zchu.
  6. Mezitím si připravte brusinkovou omáčku. V hrnci smíchejte brusinky, vodu, cukr a vinný ocet. Vařte na mírném ohni za častého míchání, dokud brusinky nezměknou, nezačnou pouštět šťávu a omáčka nezhoustne.
  7. Na konci vaření ji vyjměte z trouby a před krájením ji nechte několik minut odpočinout.
  8. Mezitím si připravte také nudle. Brambory oloupejte, omyjte a uvařte doměkka. Poté je slijte a prolisujte přes lis na brambory.
  9. V míse smíchejte bramborovou kaši s vejcem a solí. Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud nezískáte jednolité těsto.
  10. Z hotové směsi vytvarujte malé kuličky a vařte je ve vroucí vodě asi 10-15 minut. Nudle scedíme a podáváme jako přílohu k pečené kachně s brusinkovou omáčkou. Dobrou chuť!
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: