Domácí zavařeniny předčí ty z obchodu. Myslím, že o tom není pochyb. Kromě toho jsou domácí okurky, džemy nebo šťávy nejen chutnější, ale také zdravější. Nejsou v nich žádné zbytečné přísady aniidla. Sami nejlépe víte, co do sklenice dáváte.
Viz video Nakládané okurky nejsou to jediné, co můžete nakládat. Podívejte se, jak připravit nakládaná rajčata
Nejčastěji se doma různými způsoby připravují džemy, marmelády a nakládané okurky. Stále častěji však volíme zavařování z jiné zeleniny, například z rajčat. Pokud sníte o tom, že si připravíte vlastní lahodnou omáčku na pizzu nebo zvýrazníte chuť rajčatové polévky, vyzkoušejte náš recept na rajčatový protlak. Nezapomeňte si zeleninu pečlivě vybírat. Nejlepší zelenina je samozřejmě ta z vlastní farmy, ale víme, že ne každý ji má. Proto doporučujeme zajít na nákup na místní trh. Tam byste měli být schopni koupit lepší rajčata než v supermarketu. Důležité je také to, jak dlouho budete rajčata na pyré vařit – mělo by to být tak dlouho, dokud se nezačnou rozpadat. Všechny tipy najdete v receptu níže.
Recept na rajčatový protlak lepší než z obchodu
Ingredience: Rajčatová omáčka, rajčatová omáčka, rajčatová omáčka, rajčatová omáčka:
- 4 kg rajčat,
- 5 stroužků česneku,
- 3 snítky libečku,
- lžíce cukru,
- lžíce soli,
- sušená bazalka, oregano nebo provensálské bylinky podle chuti. Některé recepty obsahují i skořici!
Způsob přípravy. Jak dlouho vařit rajčata na pyré?
Začneme omytím a spařením rajčat. Tím si usnadníme jejich loupání. Poté je nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce. Vaříme na mírnémmeni. Jak dlouho vařit rajčata na pyré? Dokud se nezačnou rozpadat. To obvykle trvá 40 až 60 minut.
Po uvaření rajčata propasírujte přes síto. Nalijte do hrnce, přidejte sůl, cukr a koření, které používáte (česnek prolisujte přes lis). Vařte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud chcete, aby byla hustá, budete ji muset vařit déle, aby se přebytečná voda stihla odpařit. Dvě hodiny by měly stačit, ale samozřejmě záleží na vašich chutích. Můžete ji vařit kratší nebo delší dobu. Nezapomeňte ji však čas od času promíchat.
Sklenice, do kterých horké pyré nalijete (bez snítek libečku), by měly být vyvařené, čisté a suché. Pevně je uzavřete. Na dno hrnce položte utěrku, na ni naaranžujte sklenice a zachovejte mezery. Nalijte vodu do 3/5 její výšky, přiveďte k varu a rajčatový protlak pasterujte 20 minut.
Až sklenice zcela vychladnou, můžete je odnést do sklepa nebo spíže (nebo na jiné tmavé, suché a chladné místo). Skladujte 8-10 měsíců, a po otevření až čtyři dny v chladničce.