Ačkoli se pečená vepřová panenka nejčastěji podává o Velikonocích nebo při jiných rodinných příležitostech, nic vám nebrání připravovat ji častěji. Navzdory všeobecnému přesvědčení není obtížná ani pracná. Hlavní je maso správně připravit. K tomu budete potřebovat oblíbenou kalorickou omáčku. Můžete použít tu kupovanou v obchodě nebo si vyrobit vlastní. Nejlepší však je, když ji okořeníte dalšími přísadami. Další kulinářskou inspiraci najdete na domovské stránce .co.uk.
Viz video 42 dní agónie. Taková je realita průmyslových farem
Proč právě tato složka? Věděly to už naše prababičky.
Hlavní složkou této tajné marinády není nic jiného než… majonéza. Je to hlavní přísada, kterou byste měli potírat vepřové maso. Díky tomu bude šťavnaté, měkké a jemné chuti. Jak se ukázalo, majonéza maso změkčí, a to zabrání gumové konzistenci pečeně, která od konzumace spíše odrazuje, než aby k ní vybízela. Do majonézy je však třeba přidat i koření, které masu dodá výraznou chuť. Ideální jsou k tomu bylinky.
Složení: 1:
- 1 kg vepřové panenky,
- 6 lžic majonézy,
- 1 lžička pikantní hořčice,
- 3 stroužky česneku,
- 4 lžíce oleje nebo olivového oleje,
- půl lžíce sladké papriky,
- 1 lžička bazalky,
- 1 lžička majoránky,
- 1 lžička sušeného rozmarýnu,
- sůl a pepř.
Dokonalá marináda na vepřovou panenku. Pečeně se vám bude rovat na jazyku
- Vepřovou panenku v případě potřeby očistěte nožem, abyste odstranili blány, velká vlákna a kousky tuku. Poté ji osušte papírovou utěrkou.
- V misce smíchejte majonézu s hořčicí, olejem nebo olivovým olejem a veškerým kořením.
- Připravenou marinádou potřete celé maso, vložte do pečicího rukávu a nechte 2-3 hodiny odležet.
- Takto připravené vepřové maso pečeme při 180 stupních Celsia asi 50 minut.
Hotovou a vychladlou vepřovou panenku můžeme podávat k večeři děnou brambory a salátem nebo ji nakrájet na tenké proužky a jíst s chlebem. Křehké maso bude chutnat v jakékoli verzi. Dobrou chuť!