Tvarohový koláč nadýchaný jako obláček dostanete nejen v cukrárně. Lara Gesslerová vám prozradí, jak si ho připravit doma.

K vlajkovým polským dortům patří jablečný koláč, karpatka a samozřejmě jedinečný cheesecake! Krémový, jemný koláč na bázi opakovaně mletého tvarohu se téměř rová v ústech a hýčká všechny smysly. Jak radí Lara Gesslerová – není to těžké a k dokonalé chuti stačí jen trocha srdce a trpělivosti!

Krémový a lehký jako obláček Tvarohový koláč Lary Gessler

Lara Gessler je autorkou několika vynikajících kulinářských knih, ale také majitelkou varšavské cukrárny. Dcera Magdy Gesslerové se netají svou láskou k pečivu, avšak poutavý je nebesky krémový a lehký jako obláček cheesecake. Recept se prý naučila doma, ale vylepšila ho po svém, aby byl ještě lepší.

Tvarohový koláč Lary Gesslerové není klasika, kterou známe z babiččiných knih receptů. Tady vládne především lehkost, dokonalé proporce, ale nechybí ani sultánky, kandovaná pomerančová kůra nebo esenciální vanilka. Nejdůležitější je, že se směs připravuje ve správném pořadí – začíná se šleháním vajec a jejich smícháním s bílky. Jak zdůrazňuje autorka receptu, klíčem k úspěchu je kvalita produktů. Vtí se proto zvolit domácí vejce, aromatické přísady a dokonalý základ, tedy vhodný mnohokrát rozemletý sýr.

Viz video Klasika v nové podobě aneb mangový cheesecake

Recept Lary Gessler na cheesecake – je lehký, nadýchaný a potěší každého.

Ingredience na křehké dno:

  • 200 g tvrdého másla,
  • 300 g pšeničné mouky,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 4 žloutky,
  • 50 g bramborové mouky,
  • špetka soli.

Složení sýrové směsi:

  • 1 kg sendvičového tvarohu,
  • 8 žloutků,
  • 5 bílků,
  • 60 g smažené pomerančové kůry,
  • 16 lžic cukru krupice,
  • 30 g sultánek,
  • citronová kůra,
  • vanilková tyčinka,
  • 2 lžíce strouhanky,
  • 180 g másla a další porce na potření.

Způsob přípravy:

  1. Přípravu začněte křehkým těstem. Nejprve si připravte velkou mísu, do které pak prosejte pšeničnou a bramborovou mouku. Poté přidejte studené, na kousky nakrájené máslo, cukr, sůl a žloutky. Než přejdete k hnětení, začněte všechny ingredience intenzivně sekat nožem.
  2. Dokonale uhnětené těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho asi na půl hodiny odpočinout do lednice. Po této době těsto rozválejte na tloušťku asi pět mm. Připravenýmtem těsta vyložtech na pečení. Pečte při ttě 200 stupňů Celsia po dobu 12 minut. Nechte vychladnout.
  3. Nyní je čas na tvarohovou směs! Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé a krémové pěny. Pak začněte postupně přidávat sýr – samozřejmě nezapomeňte suroviny po celou dobu míchat. Nyní je čas přidat vanilková semínka, kůru z obou citrusovýchdů a sultánky. Poté vyšlehejte bílky do tuhé pěny a pomalu vmíchejte zbylou směs.
  4. Formu, ve které budeme náš cheesecake péct, vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na vysypané dno nalijeme tvarohovou směs a takto připravený koláč pečeme 20 minut při 180 stupních Celsia, poté snížíme ttu na 160 stupňů a pokračujeme v pečení hodinu.
  5. Po nutí doby pečení troubu vypněte, ale cheesecake nechte uvnitř spotřebiče s otevřenými dvířky ještě 30 minut.
  6. Po nutí této doby koláč vychladněte, dodatečně ozdobte např. moučkovým cukrem a sezónním ovocem a podávejte.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: