Co přidat k avokádu do salátu?
Avokádový salát je salát, do kterého můžete použít velké množství ingrediencí. Avokádo má jemnou, ale výraznou chuť, kterou by nemělo potlačit příliš mnoho výrazných přísad. Hodí se k němu různé druhy sýrů – například feta, mozzarella, halloumi nebo tofu. Skvěle bude chutnat se zeleninou – čerstvými i sušenými rajčaty, okurkou, ředkvičkami, cibulí. Určitě bude vynikající s ovocem – ať už s mangem v orientálnějším provedení, nebo s hruškou, citrusy či melounem. Na avokádový salát neexistuje jediný recept – vtí se skládat různé ingredience a najít si svou oblíbenou kombinaci. Podívejte se na naše nápady na avokádový salát.
Nápady na avokádový salát
Avokádo – salát s fetou a melounem
Složení:
- 1/8 melounu
- kostka sýra feta
- balzamikový ocet
Avokádo vydlabejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Z melounu odkrojte zelenou slupku a očistěte ho od semínek. Rozdrťte sýr feta. Ingredience smíchejte a podle chuti zakápněte balzamikovým octem. Skvěle bude chutnat s křupavou bagetou nebo samostatně jako svačina pro letní dny.
Avokádový salát s rajčaty a olivami
Složení: 1:
- velké rajče
- několik oliv
- hrst baby špenátu
- lněný olej
- Himálajská sůl
Avokádo vydlabejte a dužinu nakrájejte na velké kostky. Rajče nakrájejte na osminky, olivy na půlky. Smíchejte v míse a poté navrstvěte na špenátové listy na talíři. Pokapejte lněným olejem a posypte himálajskou solí. Podávejte jako přílohu k večeři – například s veganskými kotletami, pečeným lososem neboěnou zeleninou.
Avokádový salát s grilovaným halloumi
Složení: 1:
- sýr halloumi
- sušená rajčata
- hrst chlebových krutonů
- extra panenský olivový olej
- bazalkové listy nebo sušená bazalka
Sýr halloumi grilujte na grilu nebo na speciální pánvi. Avokádo vydlabejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Všechny ingredience smíchejte s chlebovými krutony (pokud je nemáte, opečte v toustovači nebo v troubě dvatky starého chleba a nakrájejte je na kostičky). Poté přidejte několik lístků čerstvé bazalky nebo salát posypte sušenou bazalkou. Pokapejte olivovým olejem (můžete použít i ochucený olej).
Salát z avokáda a manga
Složení:
- polovina velkého manga
- půl šálku vařené nebo konzervované cizrny
- nigella
- Himálajská sůl
Avokádo a mango oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zdů granátového jablka vybereme kuličky. Avokádo, mango a granátové jablko smíchejte s cizrnou, posypte kmínem a posypte himálajskou solí. Podávejte jako zálivku na pitu.
Místo cizrny můžete použít humus – ostatní ingredience pak položte na vrstvu humusu (nemíchejte je). Celý salát nabírejte kouskem pity.
Salát z avokáda a tuňáka
- avokádo ovoce
- konzervovaný tuňák ve vlastní omáčce
- rajčata
- červená cibule
- sůl a pepř
Avokádo oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kostičky, podobně nakrájejte i rajče. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vyndejte tuňáka zchovky a rozdrobte ho. Smíchejte ho s ostatními přísadami. Podle chuti osolte a opepřete.