Bešamel – recept Anii Starmach a několik důležitých informací
Výroba bešamelu je velmi jednoduchá. Než však přejdeme ke konkrétnímu receptu, stojí za to napsat pár slov o samotné omáčce. Bešamel, jak jsme se již zmínili, patří mezi základní omáčky. Připravuje se podobně jako tradiční jíška. Jedná se o kombinaci mouky, másla a mléka. Pokud jde o bešamelovou omáčku, je důležité také koření. Do bešamelu používáme sůl, bílý pepř a muškátový oříšek. Někdy se přidává také trochu citronové šťávy.
Bešamelová omáčka – recept Ani Starmachové
Složení: 1:
- část sklenice mléka
- asi 2 lžíce másla
- 50 g žlutého sýra – musí být tvrdý
- 2 lžíce mouky
- koření: sůl, pepř, muškátový oříšek
Výroba:
- Připravte si máslo.
- Dejte ho do hrnce a rozpusťte.
- Poté přidejte mouku a chvíli zahřívejte.
- Pomalu přilévejte mléko.
- Přidejte koření podle chuti.
- Současně neustále míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Když se vaří a je dostatečně hustá, odstavte ji z ohně a přidejte sýr.
- Vše důkladně promíchejte.
- Omáčka je hotová.
Viz video Křupavá ryba s tatarskou omáčkou [PRZEPIS]
Bešamel – jak na něj? Recept s přídavkem šafránu
Máte chuť na výrazný bešamel? Jak připravit bešamelovou omáčku trochu jinak? V tomto případě by byla ideální omáčka s příměsí šafránu. Skvěle se hodí na opulentní večírek. Zde je recept krok za krokem:
K přípravě jsou potřeba tyto ingredience:
- 40 g pšeničné mouky
- přibližně 25-30 g másla
- asi 1/2 l mírně ohřátého mléka
- koření: sůl, pepř, šafrán, muškátový oříšek
Výroba:
- Na pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte mouku.
- Pečlivě promíchejte tak, aby se netvořily hrudky.
- Neustále míchejte a současně přilévejte mléko. Nejdůležitější je, aby se netvořily žádné hrudky.
- Omáčku vařte, dokud nebude dostatečně hustá a nadýchaná. Podle chuti ji dochuťte kořením. Promíchejte.
Bešamel – Thermomix vám usnadní vaření
Jednoduchý recept na bešamel? Thermomix umožňuje také přípravu různých druhů dresinků. I když je příprava bešamelu rychlá, s tímto přístrojem je jeho příprava ještě snazší. Přesvědčte se sami. Recept na bešamel s Thermomixem najdete zde:
Složení: 1:
- 1/2 l mléka
- koření: sůl, pepř, muškátový oříšek
- cca 40 g másla
- přibližně 40 g pšeničné mouky
Výroba:
- Připravte zařízení.
- Vložte máslo do míchací nádoby. Rozpusťte ho během 3 minut při 100 stupních na 1 otáčku.
- Poté přidejte mouku.
- Vše jemně smažte 3 minuty při 100 stupních na 1. otáčku.
- Poté přidejte zbývající přísady.
- Vše vařte 6 minut. Při 90 stupních na 4 otáčkách.
- Omáčka je hotová. Podávejte ji ihned po uvaření.
Viz také: Grilované hamburgery po americku vylepší chuť na venkovní párty.