Okurky po kozacku jsou už několik let oblíbenou verzí zavařených okurek v mé rodině. Jsou perfektní jako příloha k večeři, skvěle zvýrazní chuť sendvičů, domácích hamburgerů a wrapů, a především mají tu čest být nejlepším občerstvením na večírcích. Jak se dělají okurky po kozácku? No, co nejjednodušeji. Nejdůležitější je marináda. Nesmí chybět hořčice, chilli a česnek.
Viz video Podívejte se na video a připravte tento recept. Sezóna za chvíli skončí!
Okurky na kozácký způsob. Tak lahodné, že si budete zpívat „Hej sokolové“.
Ingredience: Okurky z okurek, které se dají nakrájet na kousky:
- 2 kg středně velkých mletých okurek,
- 150 ml octa,
- 1 l filtrované vody,
- šálek cukru,
- 4ché lžičky soli,
- 170 g české nebo medové hořčice,
- lžička pálivé papriky,
- na každou sklenici: 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, půl lžičky hořčičného semínka.
Kozácké okurky – způsob výroby:
- Okurky vložte do velké mísy a zalijte je studenou vodou. Namočte je asi na 2-3 hodiny. Poté je důkladně očistěte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky.
- Zatímco se okurky namáčejí, připravte si marinádu. Do hrnce nalijte vodu, přidejte ocet, cukr, sůl, hořčici a papriku. Směs přiveďte k varu a na chvíli odstavte.
- Připravte si čisté a vypálené sklenice. Na dno každé sklenice dejte správné množství koření a vložte do ní svisle kousky okurek.
- Okurky zalijte marinádou tak, aby je zcela zakryla. Poté sklenice pevně uzavřete a vložte do velkého hrnce vyloženého utěrkou. Sklenice zalijte vodou asi do 3/4 jejich výšky a pasterujte asi 5 minut.
Po pasterizaci sklenice s okurkami zchlaďte a odneste je na chladné, nejlépe zatemněné místo. Po několika dnech již můžete pozvat své hosty na společnou hostinu. Po otevření sklenice uložte do lednice. V ideálním případě by se měly spotřebovat do týdne, ale jsou tak lahodné, že jistě zmizí mnohem dříve.