Být v Řecku a neochutnat tzatziki je jako být v Zakopaném a nejíst oscypek. Pro mě byly tzatziki jako trochu jiná mizérie – chutné, ale ne šílené. Teprve když jsem tento dip ochutnala na Korfu, zbláznila jsem se do něj. Ráda vám prozradím, jak tzatziki připravují zkušené řecké hospodyňky – netušila jsem, že okurky mele špatně! Stačí jen odstranit semínka a máme polovinu práce hotovou.
Podívejte se na video Tento recept určitě neznáte. Podívejte se na video
Tzatziki – nejlepší omáčka s okurkami
Složení: 1:
- 3-5 mletých okurek, podle velikosti,
- 400 g řeckého jogurtu (vyberte si hustý),
- 2 středně velké stroužky česneku,
- lžíce nasekaného kopru,
- šťáva vymačkaná z poloviny citronu,
- sůl, pepř,
- olivový olej (2-3 lžíce),
- 1 lžíce bílého vinného octa (volitelně).
Omáčka Tzatziki – návod na přípravu:
- Okurky omyjte a odřízněte konce. Rozkrojte je podélně napůl a ze středu vydlabejte semínka. Okurky nahrubo nastrouhejte a vložte je do mísy. Lehce je osolte, promíchejte, a když jsou okurky měkké, slijte z nich vodu.
- Přebytečnou tekutinu slijte tak, že okurky lehce přitlačíte papírovou utěrkou – musí být důkladně okapané, aby si dip zachoval krémovou konzistenci.
- K okapaným okurkám přidejte jogurt, prolisovaný česnek a nasekaný kopr. Přidejte také citronovou šťávu a ocet. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte.
- Navrch přidejte kapku olivového oleje. Podávejte jako předkrm s chlebem nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
Vidíte, jak je to jednoduché? Tento recept vás určitě osloví, pokud máte rádi nakládanou zeleninu. Mizérie se určitě povede a jakmile ji vyzkoušíte, budete básnit při každém soustu masa nebo zeleniny s touto omáčkou. A proč letět do Řecka, když si můžete klasickou řeckou pochoutku připravit doma?