Poláci milují vše, co obsahuje houby, a jakmile začne sezóna našich oblíbenců, hrneme se do lesů na nekrvavé lovy. Děláme z nich omáčky, knedlíky, marinujeme je a sušíme. Děláme také výborné polévky a dnes vám rádi prozradíme recept na nejlepší houbovou polévku. Nejedná se o žádnou rozmařilost, ale je tu přídavek, na který někdy zapomínáme a který Italové do pokrmů s houbami vždy přidávají. Mluvím o čerstvém tymiánu. Stačí 2-3 snítky, které polévce dodají úžasnou vůni.
Viz video Podívejte se, jaký výborný guláš připravila Moudrá babička
Polévka z lesních hub – recept, který zaujme
- cca. 1 kg čerstvých lesních hub,
- 2 malé cibule,
- Zelenina: 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, malý pórek.
- máslo,
- kapka lehké sójové omáčky (skvěle zvýrazní chuť hub),
- Sůl, pepř, nové koření, bobkový list, 2-3 snítky tymiánu,
- smetana k bělení,
Houbová polévka – jak ji připravit:
- Zeleninu (kromě cibule) očistěte a nakrájejte na menší kousky. Poté ji vložte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte několik kuliček nového koření a 3-4 bobkové listy. Uvařte vývar. Případně zeleninu zalijte vývarem nebo světlým bujónem, abyste zintenzivnili její chuť.
- Očistěte lesní houby a nakrájejte je na malé kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky a připravte si pánev. Na pánvi rozehřejte solidní lžíci másla a cibuli na něm osmahněte. Poté přidejte houby a na prudkém ohni je smažte, dokud se voda mírně neodpaří. Poté je jemně osolte a duste dalších 5 minut. Celý obsah pánve vložte do hrnce se zeleninou. Přidejte také tymián.
- Polévku vařte na střednímmeni asi 20 minut. Během této doby můžete vyškvařit slaninu a přidat ji do hrnce, ale není to nutné. Brambory můžete také přidat současně s houbami.
- Jakmile jsou houby měkké, ochuťte polévku smetanou a podle chuti osolte a opepřete. Vařte ještě několik minut a lahodná polévka je hotová. Podávejte s těstovinami nebo brambory.
Z jakých hub bude polévka nejlepší?
Samozřejmě záleží na tom, jaké houby se do polévky dostanou. Podle mého názoru se však některé houby hodí spíše do polévky, některé jsou lepší na sušení, jiné na marinování. Podle mého názoru je pro polévky a omáčky nejlepší vybírat ty houby, které v sobě mají nejvíce chuti. To jsou samozřejmě hříbky a kozáky, někdy i bílé huspeniny. Právě tyto druhy jsou pro houbovou polévku ideální a lze je samozřejmě kombinovat. Jakmile pomyslím na houbovou polévku, sbíhají se mi sliny. Miluji také husí polévku – je jemnější, ale takéá chuti.