Houby v těstíčku sice nepatří mezi dietní pokrmy, ale jsou tak chutné, že stojí za to si je občas dopřát. Dnes pro vás máme několik nápadů, jak tento pokrm připravit. Houby v těstíčku se skvěle hodí jako občerstvení na večírek, jako sytá svačinka k oblíbenému filmu nebo jako netradiční večeře. Pojďte si pro recept!
Houby v palačinkovém těstě – recept
Složení: 1:
- 400 g malých žampionů (nebo větších žampionů nakrájených na poloviny),
- šálek mouky,
- velké vejce,
- 3/4 šálku mléka,
- půl lžičky tymiánu,
- půl lžičky oregana,
- sůl a pepř podle chuti,
- řepkový olej na smažení
Jak připravit houby v palačinkovém těstě?
Houby důkladně omyjte a osušte. Ve velké míse připravte husté palačinkové těsto – smíchejte mléko, mouku a vejce, ochuťte tymiánem, oreganem a podle chuti osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte řepkový olej. Každou houbu namočte do těsta a osmažte dozlatova. Po usmažení nechte přebytečný tuk odkapat na papírovou utěrku. Podávejte s oblíbenými dipy.
Tip: Do těsta lze místo mléka přidat pivo (může to být i sycené pivo, které jste nestihli den předtím vypít). Koláči to dodá jedinečnou chuť. Složení koření můžete upravit podle vlastních kulinářských preferencí.
Houby v sýrovém těstíčku – recept
Složení: 1:
- 400 g malých žampionů (nebo větších žampionů nakrájených na poloviny),
- 4 lžíce mouky,
- 4 lžíce mléka,
- 70 g žlutého sýra,
- 3 vejce,
- 4 lžíce strouhanky,
- půl lžičky granulovaného česneku,
- půl lžičky oregana,
- sůl a pepř podle chuti,
- řepkový olej na smažení
Jak připravit houby v sýrovém těstíčku?
Houby omyjte a osušte papírovou utěrkou. Žlutý sýr nastrouháme na struhadle s největšími oky. Ve velké míse připravíme těsto: smícháme mouku, strouhanku, rozšlehaná vejce, mléko a nastrouhaný sýr.
V hrnci rozehřejte řepkový olej. Každou houbu namočte do těstíčka a smažte dozlatova. Houby vyjměte, přebytečný tuk slijte na papírovou utěrku a podávejte je s oblíbenými omáčkami.
Smažené žampiony Tempura – recept
Složení: 1:
- 400 g malých žampionů (nebo větších žampionů nakrájených na poloviny),
- půl hrnku kukuřičné mouky,
- půl šálku pšeničné mouky,
- ledová voda (může být sycená oxidem uhličitým),
- řepkový olej na smažení
Jak připravit houby smažené v tempuře?
Houby důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Do velké mísy nasypte kukuřičnou a celozrnnou mouku a promíchejte je. Přilijte ledovou vodu a promíchejte metličkou – pokud se vytvoří hrudky, nedělejte si s nimi starosti. Ve velkém hrnci rozehřejte řepkový olej. Když je horký, osmažte na něm houby namočené v těstíčku. Po zezlátnutí ze všech stran je vyjměte a přebytečný tuk slijte na papírovou utěrku. Podávejte s oblíbenými omáčkami.