Jak připravit omáčku vinaigrette? Zde vám poradíme, jak připravit univerzální omáčku na saláty. [PRZEPIS]

Salátová zálivka

Vinaigrette je jednoduchá zálivka nejen na salát. Podává se za studena a obvykle se používá jen několik kapek. Intenzivní chuť je způsobena octem, který je jeho základní složkou. Kromě octa přidáváme sůl, pepř a trochu olivového oleje. Skvělým dkem jsou také čerstvé bylinky a zelenina. Účinně obohatí jeho chuť a vůni. Připravit si tuto omáčku sami není složité a je dobrou alternativou k omáčkám prodávaným v obchodech.

Vinaigrette omáčka nám také umožňuje připravovat různé její variace. Mezi nejoblíbenější patří medová vinaigrette, balsamico nebo hořčičná omáčka. Existuje také italská vinaigrette s přídavkem parmezánu.

Jak připravit vinaigrette omáčku – ingredience: Vychutnejte si vinaigrette omáčku z česneku, sýru, medu a soli:

  • 10 ml citronové šťávy
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 30 – 40 ml extra panenského olivového oleje
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř

Vinaigrette omáčka – jak ji vyrobit krok za krokem:

  1. Česnek nakrájejte najemno. Můžeme ho také pomlít nebo vymačkat na lisu.
  2. Vložíme ho do mísy a lehce osolíme.
  3. Vše zalijte citronovou šťávou a octem. Opět trochu osolíme a přidáme pepř podle chuti. Promícháme.
  4. Nakonec přidáme olivový olej. Všechny ingredience důkladně spojíme, dokud nedosáhnou jednotné konzistence a barvy.
  5. Omáčka vinaigrette je připravena k podávání.

Druhy vinaigrette omáčky

Medová vinaigrette omáčka se od klasické liší tím, že med se přidává v počáteční fázi přípravy a rozmixuje se s přísadami. Stačí pouhá lžička medu, aby se chuť omáčky zcela změnila. Podobná je i s tmavou balsamikovou vinaigrette. Místo vinného octa přidáme ocet balsamico, který ovlivní konzistenci, chuť i barvu naší omáčky. Hořčičná omáčka vinaigrette je omáčka s přídavkem asi 1-2 lžiček hořčice. Hořčice by měla být aromatická a dobře ochucená. Nejlépe se osvědčí dijonská odrůda.

Omáčku Vinaigrette si můžete jednoduše připravit sami. Můžeme ji rychle připravit těsně před podáváním našeho pokrmu. To je v kuchyni velká výhoda. Doporučujeme vám, abyste se řídili naším receptem a tipy a připravili si vlastní vinaigrette omáčky. Dobrou chuť!

Podívejte se také na následující informace:

Domácí rajčatová omáčka ve sklenici

Levné pesto z rukoly a dýňových semínek. Hotové za 3 minuty

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: