Ovesné sušenky
Ovesné sušenky jsou sladkou svačinkou, kterou si můžete snadno připravit doma. Kromě jejich výjimečné chuti bychom měli ocenit také jejich výživovou hodnotu. Díky obsahu ovsa jsou ovesné sušenky bohaté na mnoho cenných látek. Patří mezi ně vitaminy A, B a C a také vysoký obsah hořčíku. Ovesné sušenky se navíc vyrábějí bez přídavku tuku. Jsou bohaté na bílkoviny a obsahují velké množství vlákniny, která reguluje naše trávicí procesy. Ovesné koláče jsou také nízkokalorické, i když se po jejich konzumaci budete cítit dlouho sytí.
Další výhodou ovesných sušenek je, že jsou velmi univerzální pochoutkou. Můžeme si je připravit z našich oblíbených ingrediencí. Můžeme k jejich přípravě použít ovesné vločky nebo celá ovesná zrna.
Ze sypkých ingrediencí můžeme přidat také slunečnicová semínka, dýňová semínka, otruby nebo kokosové lupínky. Dále můžeme použít mnoho druhů sušeného ovoce. Skvěle se zde hodí sušené sultánky, fíky, meruňky nebo datle. Ovoce můžeme také nahradit kousky hořké čokolády (nejvhodnější jsou čokoládové kapky). Sušenky můžeme také posypat různými druhy ořechů, které nám v jakékoliv podobě poskytují mnoho cenných ingrediencí.
Ovesné sušenky můžeme také různě okořenit, ale nejlépe se osvědčuje koření, zejména skořice. Kromě toho můžeme naše sušenky osladit třtinovým cukrem nebo oblíbeným druhem medu.
Jak připravit ovesné sušenky – ingredience
- přibl. 300 g ovesných vloček
- cca. 100 g špaldové nebo pšeničné mouky
- cca. 50-100 g sušeného ovoce (sultánky, brusinky, meruňky) a semínka nebo čokoládové kapky
- 100-150 g másla nebo slunečnicového oleje (může být i kokosový)
- cca. 30-40 g medu
- cca. 200 g mletých arašídů
Jak upéct ovesné koláče – krok za krokem
- Připravíme si hlubokou mísu. Přidáme do ní mleté ořechy a mouku. Vše smícháme dohromady.
- Pak přidáme ovesné vločky a sušené ovoce. Větší kusy sušeného ovoce můžeme nakrájet nožem na několik kousků. Celé to opět promícháme.
- Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme olej nebo rozpustíme máslo. Přidejte med. Celou směs míchejte, dokud nevytvoří homogenní konzistenci.
- Tekutý tuk a med přelijte do mísy k ostatním přísadám. Všechny ingredience důkladně promíchejte, nejlépe dřevěnou lžící.
- Když směs zhoustne, vytvarujte z ní kuličky o průměru asi 5 cm. Poté každou z nich štěte a vytvarujte z nich pravidelné disky. Průměr sušenek a tloušťku zvolte podle vlastních preferencí. Pamatujte však, že čím silnější sušenky budou, tím lépe se upečou a budou křupavější.
- Připravte sich vyložený pečicím papírem.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Uspořádejte naše ovesné sušenky na pečicí papír. Nezapomeňte dodržet správné rozestupy mezi sušenkami.
- Celek vložte do trouby. Jak dlouho pečete ovesné koláčky? Ovesné koláčky pečte asi 15 minut. Proces pečení po celou dobu sledujte. Sušenky budou hotové, jakmile dosáhnou zlatavé barvy. Když jsou horké, odstavte je nach, aby vychladly a nerozmočily se. Jakmile vychladnou, jsou připraveny k podávání.
Zdravé ovesné koláčky
Doufáme, že vám náš recept a tipy budou při výrobě vlastních ovesných sušenek užitečné. Nezapomeňte, že se jedná o velmi univerzální svačinu a je jen na vás, jak si své vlastní sušenky obměníte. Vytvořte si vlastní verze sušenek a vychutnejte si je doma, v práci nebo venku.