Jaké občerstvení na večírek se vtí připravit pro vaše hosty? Obvykle se snažíme, aby recepty byly jednoduché, doba přípravy krátká a konečný výsledek lahodný. Známé a oblíbené jsou studené svačinky z listového těsta nebo ty, které se ohřívají těsně před podáváním. Vtí se také připravit osvěžující a lehké saláty a předkrmy založené na čerstvém ovoci a zelenině. Níže uvádíme naše návrhy.
Předkrmy Capprese
Mezi studenými předkrmy se vždy dobře osvědčují předkrmy caprese. Je to předkrm ideální na každou party. Ingredience jsou zcela na nás a je to vždy chutné, pestré a rychlé. Barevné předkrmy caprese jsou velmi rychlým studeným předkrmem. Rajčata, bazalka a mozzarella jsou geniální kombinací. Chutná téměř každému. Salát caprese, který se skládá z těchto ingrediencí, je oblíbeným italským pokrmem a jedním z nejoblíbenějších předkrmů na světě.
Viz video Doporučený recept:
Složení:
- 12 mini rajčátek, např. cherry rajčátek
- 12 mini kuliček mozzarelly
- 24 lístků bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- PL citronové šťávy
- koření: po špetce soli a pepře
Viz video Znáte tyto recepty?
Při přípravě těchto předkrmů stačí všechna rajčata a lístky bazalky jednoduše omýt. Rajčata rozkrojte na polovinu. Jednu polovinu navlékněte na párátko. Poté přeložte lístek bazalky na polovinu a nařízněte. Pak malou kuličku mozzarelly z marinády, další lístek a druhou polovinu rajčete. Hotové půlky párátek položte na talíř a pokapejte olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou a kořením.
Okurka s uzeným lososem
Musí být základem sendviče vždy chléb? Použijme okurku – na svačinu je ideální. Je křupavá, šťavnatá a její přirozená sladkost se dobře hodí například ke slanému uzenému lososu. Taková svačinka je lahodná a velmi lehká.
Složení:
- skleníková okurka
- balíček sendvičového smetanového sýra
- stroužek česneku,
- kapary,
- čerstvý kopr.
Okurku omyjte, osušte a nakrájejte na 0,5 cmtky. V míse smíchejte smetanový sýr s prolisovaným stroužkem česneku a solí a pepřem. Touto směsí potřete okurky. Navrch položte kousek uzeného lososa a ozdobte koprem a kapary.
Exotický salát s ananasem, šunkou a majonézou
Mezi studenými předkrmy nesmí chybět salát. Doporučujeme jednoduchý a barevný salát s nádechem exotiky. Ananasový salát podávejte ve vydlabaných půlkách ananasu, které se budou na stole vyjímat mezi standardními miskami na jídlo.
- 1 ananas
- 100 g majonézy
- 1 lžička hořčice
- 150 g šunky
- 1 stonek celeru
- 0,5 lžičky sladké papriky
- sůl a pepř
Příprava:
Ananas podélně rozkrojte na polovinu a vedledu ponechte chochol listů na ozdobu. Pomocí nože nebo lžíce vydlabejte dužinu. Na salát můžete použít i ananas z konzervy.
Asi 100-150 g ananasu nakrájejte na kostičky a zbytek použijte na jiné pokrmy (např. dezert).
Celer a šunku nakrájejte na kostičky.
Nakrájený ananas, šunku a celer dejte do mísy. Přidejte majonézu, hořčici a koření a důkladně promíchejte.
Hotový salát vložte lžící do vydlabaných půlek ananasu a podávejte.
Pizzerini z listového těsta
Pravděpodobně žádná jiná surovina není tak univerzální jako oblíbené listové těsto. Můžeme z něj připravit rohlíčky, balíčky, sušenky nebo tyčinky, a to jak sladké, tak slané. Neutrální chuť tohoto těsta znamená, že škála přísad je téměř neomezená. Inspirací pro občerstvení z listového těsta jsou například minipizzy. K přípravě těchto pochoutek nepotřebujete žádné kulinářské dovednosti. Jejich příprava je neuvěřitelně jednoduchá a rychlá.
Ingredience: 1:
- 1 balíček listového těsta
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- několiktků salámu
- kapary
- 1/2 červené papriky
- 1/4chovky konzervované kukuřice
- 5 dag strouhané mozzarelly nebo žlutého sýra
- několik žampionů
- Provensálské bylinky
- 1 rozšlehané vejce
Příprava:
Předehřejte troubu na přibližně 180 °C. Z listového těsta vykrájejte čtverce o rozměrech přibližně 10 x 10 cm. Do středu každého čtverce dejte lžičku pyré a rozetřete (vyhněte se okrajům, abyste mohli později spojit konce těsta a vytvořit obálku).
Do každého navrstvěte salám,tky žampionů, papriky, kukuřici, kapary, posypte strouhanou mozzarellou a provensálskými bylinkami. Prsty slepíme protilehlé okraje těsta a obálky přeložíme (měly by se slepit k sobě jako běžné knedlíky, ale je důležité těsto nepropíchnout, protože n bude při pečení vylézat ven).
Každou obálku položte s rozestupy nach vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a případně posypte ještě trochou strouhané mozzarelly.
Pečeme přibližně 15-20 minut při 180 stupních se zapnutým ventilátorem.
Francouzská cibule
Pokud máte rádi cibulové závitky, musíte vyzkoušet tyto z listového těsta. Jsou naprosto vynikající t i studené a připravíte je za 20 minut. Jsou ideální jako občerstvení na večírky a akce.
Složení: 1:
- balíček listového těsta
- 2 velké červené cibule
- olej na smažení
- 15 dag žlutého sýra
- sůl a pepř
- vejce
- mák na posypání – nepovinné
Příprava:
Nakrájíme 2 velké cibule na pírka. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm zesklovatíme. Necháme vychladnout.
Nastrouhejte sýr na struhadle s velkými oky. Rozbalte těsto a rozložte na něj rovnoměrnou vrstvu smažené cibule (kratší stranu nechte asi 5 cm širokou bez ně. Nastrouhaný sýr posypeme v rovnoměrné vrstvě na cibuli. Celé to osolte a opepřete.
Srolujte podél kratší strany do rolády. Ostrým nožem nakrájejte na kousky široké asi 2 cm. Rozklepněte vejce a štětcem potřete horní část a boky každého kousku. Povrch posypeme mákem.
Pečte v troubě při 200 °C asi 12-15 minut, dokud nezhnědnou.
Viz také: