Kdybyste se podívali na množství receptů s použitím okurek, došli byste k závěru, že z této zeleniny lze připravit cokoli. Jsou výborné čerstvé (např. v sendvičích), dělají se z nich výborné polévky a skvěle se hodí na zavařování (nakládané, drobně solené a konzervované jsou nutností!). A právě zde je největší prostor pro kreativitu. Můžete jít nad rámec tradičních receptů a trochu se odvázat a přidat k okurkám různé koření a další přísady, které jim dodají božskou chuť.
Viz video Nakládané okurky nejsou to jediné, co můžete nakládat. Podívejte se, jak připravit nakládaná rajčata
Jako první vás samozřejmě napadnou okurky v kari marinádě a okurky v marinádě na gyros. Někteří lidé si nedokážou představit zimu bez okurek v hořčici uzavřených ve sklenicích. Již nějakou dobu se také rozmáhají okurky na korejský způsob s pálivou paprikou (nejlépe gochugaru). Máme ještě jeden, o něco sladší, návrh. Je to Vatikánské okurky, známé také jako papežské okurky.. Jak je připravit? Vysvětlíme to níže krok za krokem.
Recept na vatikánské okurky. Tajemství chuti je v sultánkách.
Složení: 1:
- 2 kg mletých okurek,
- 2 lžíce soli,
- 1 kg cukru,
- 500 ml octa,
- 1,5 šálku vody,
Přídavky na sklenici:
- 15 sultánek,
- 2 stroužky česneku,
- 6 zrnek černého pepře,
- lžička hořčičného semínka,
- kopr baldachýn.
Způsob přípravy:
Okurky důkladně omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Neloupejte je a každou z nich podélně rozkrojte na čtyři díly. Vložte je do velkého hrnce a osolte. Počkejte dvě hodiny, aby z nich vytekla voda, a nechte je decentně okapat..
Mezitím lze připravit sklenice. Měly by být vypálené a vytřené do sucha, víčka také. Připravíme marinádu, tj. svaříme vodu, cukr a ocet.
Do sklenic rozmístěte koření: dejte kopr, česnek (můžete dát po jednom stroužku, pokud nemáte rádi intenzivní chuť), zrnka pepře, hořčičná semínka a sultánky (těch můžete použít více, vatikánské okurky pak budou mít sladší chuť).
Po vložení koření okurky, zbavené přebytečné vody, pevně naaranžujte do sklenic. Vše zalijte horkým nálevem. Pevně zašroubujte víčka a pasterujte vatikánské okurky 8 až 10 minut.
Co dělat s převařenými okurkami?
Někdy se stane, že se nám převaří okurky. Co byste s nimi měli dělat? Rozhodně je nevyhazujte! I když se příliš nehodí k nakládání nebo zavařování, můžete je stále použít. Bude z nich výborná příloha k večeři na zimu – mizzerie do sklenic. V tomto článku vám vysvětlíme, jak ji připravit.