K okurkám jsem přidala sladkou přísadu. Teď už si celá rodina žádá jenom je. Na ty slané už zapomněli.

Kdybyste se podívali na množství receptů s použitím okurek, došli byste k závěru, že z této zeleniny lze připravit cokoli. Jsou výborné čerstvé (např. v sendvičích), dělají se z nich výborné polévky a skvěle se hodí na zavařování (nakládané, drobně solené a konzervované jsou nutností!). A právě zde je největší prostor pro kreativitu. Můžete jít nad rámec tradičních receptů a trochu se odvázat a přidat k okurkám různé koření a další přísady, které jim dodají božskou chuť.

Viz video Nakládané okurky nejsou to jediné, co můžete nakládat. Podívejte se, jak připravit nakládaná rajčata

Jako první vás samozřejmě napadnou okurky v kari marinádě a okurky v marinádě na gyros. Někteří lidé si nedokážou představit zimu bez okurek v hořčici uzavřených ve sklenicích. Již nějakou dobu se také rozmáhají okurky na korejský způsob s pálivou paprikou (nejlépe gochugaru). Máme ještě jeden, o něco sladší, návrh. Je to Vatikánské okurky, známé také jako papežské okurky.. Jak je připravit? Vysvětlíme to níže krok za krokem.

Recept na vatikánské okurky. Tajemství chuti je v sultánkách.

Složení: 1:

  • 2 kg mletých okurek,
  • 2 lžíce soli,
  • 1 kg cukru,
  • 500 ml octa,
  • 1,5 šálku vody,

Přídavky na sklenici:

  • 15 sultánek,
  • 2 stroužky česneku,
  • 6 zrnek černého pepře,
  • lžička hořčičného semínka,
  • kopr baldachýn.

Způsob přípravy:

Okurky důkladně omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Neloupejte je a každou z nich podélně rozkrojte na čtyři díly. Vložte je do velkého hrnce a osolte. Počkejte dvě hodiny, aby z nich vytekla voda, a nechte je decentně okapat..

Mezitím lze připravit sklenice. Měly by být vypálené a vytřené do sucha, víčka také. Připravíme marinádu, tj. svaříme vodu, cukr a ocet.

Do sklenic rozmístěte koření: dejte kopr, česnek (můžete dát po jednom stroužku, pokud nemáte rádi intenzivní chuť), zrnka pepře, hořčičná semínka a sultánky (těch můžete použít více, vatikánské okurky pak budou mít sladší chuť).

Po vložení koření okurky, zbavené přebytečné vody, pevně naaranžujte do sklenic. Vše zalijte horkým nálevem. Pevně zašroubujte víčka a pasterujte vatikánské okurky 8 až 10 minut.

Co dělat s převařenými okurkami?

Někdy se stane, že se nám převaří okurky. Co byste s nimi měli dělat? Rozhodně je nevyhazujte! I když se příliš nehodí k nakládání nebo zavařování, můžete je stále použít. Bude z nich výborná příloha k večeři na zimu – mizzerie do sklenic. V tomto článku vám vysvětlíme, jak ji připravit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: