Okurky v létě kralují nejen v mezze, ale také kvůli přípravě pokrmů z nich na zimu. Nápadů je spousta, od klasických nakládaných a konzervovaných přes různé variace a saláty, marinády a často neobvyklé kombinace, jako jsou paprikové okurky s cukrem, okurky s kurkumou, v chilli, hořčičné marinádě a gyrosu. O recepty, nápady a triky není nouze a je pravděpodobné, že každá maminka a babička má v receptáři svůj oblíbený. Okurková sezóna je vém proudu. Využijte proto příležitosti a připravte si je trochu jinak než obvykle. Jak připravit okurky v marinádě s medem?
Podívejte se na video Tento recept nikdo nezná a je lepší než okurky – drobně solené zelí!
Nejlepší marináda na okurky nakládané v medu. Nezapomeňte na poměry
Existuje tolik způsobů využití okurek, že si každý najde něco pro sebe. Od mizzies, které můžete nakrájet do sendvičů, chlazení, salátů, omáček a polévek, až po zavařování na desítky způsobů. Nezřídka se do zavařování přidávají různá koření a překvapivé přísady. Ta je totiž klíčovou ingrediencí. V případě okurek v medu je důležitý správný poměr mezi kyselým octem a sladkým medem a cukrem.
TIP! Při přípravě základních nakládaných okurek je dobré držet se pravidla 3:1: na každé 3 šálky nakládací vody přidejte 1 šálek octa (5 %). Tyto poměry se však již mohou lišit v závislosti na receptu a množství přísad. V případě pochybností vždy ochutnejte marinádu před nalitím do sklenic.
Recept na medovou okurku. Jak připravit okurky v nálevu s medem?
Okurky v medu jsou skvělou alternativou nakládaných okurek. Můžete je připravit z celých okurek, nakrájených natky, nakrájených na kolečka nebo nakrájených na menší kousky.
Potřebné ingredience: 1:
- 2 kg mletých okurek,
- Půl lžičky bílé hořčice (na sklenici),
- půl stroužku česneku (na sklenici),
- 1 bobkový list (na sklenici),
- 2 zrnka nového koření (na sklenici),
- snítku čerstvého kopru (na jednu sklenici),
- 2 zrnka pepře (na sklenici).
Nalévání:
- 1,2 litru vody,
- 1,5 šálku octa,
- 200 g cukru,
- 2ché lžíce nejodizované kamenné soli,
- 5-6 polévkových lžic medu.
Okurky vložte do mísy. Zalijte je studenou vodou a nechte 2-3 hodiny namočené. Po skončení je důkladně vydrhněte pod tekoucí vodou a osušte. Vyvařte sklenice a dejte je stranou, aby uschly. Ve velkém hrnci svařte vodu. Přidejte ocet, cukr a sůl. Když se nálev přivede k varu, vypněte hořák. Po mírném ochlazení přidejte med a míchejte, dokud se nerozpustí.
Okurky můžete nakrájet na silnétky. Připravte si sklenice (měly by stačit 3-4 o objemu 1 litr). Do každé dejte půl stroužku česneku, půl lžičky hořčičných semínek, 1 bobkový list, snítku kopru, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře. Přidejte okurky (celé je pevně naaranžujte). Okurky zalijte mírně vychladlou marinádou a důkladně je uzavřete. Na dno hrnce položte utěrku. Vložte sklenice, zalijte vodou do 3/4 výšky a přiveďte k varu. Pasterujte na mírném ohni přibližně 10 minut. Ještě horké sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.