Kulebiak Magdy Gesslerové – skvělá slovanská svačinka [PRZEPIS]

Co je to kulebiak?

Kulebiak je pokrm pocházející z ruské kuchyně. Připravuje se z kynutého nebo křehkého těsta aí se lahodnou masovou, rybí nebo zeleninovou nádivkou. Podle starých receptů se n může připravovat také z pohankových krup a vajec uvařených natvrdo. V Polsku je nejrozšířenější verze s kysaným zelím. Zajímavé je, že navzdory slovanskému původu pochází samotný název kulebiak z němčiny (německé slovo Kohlgeback znamená pečivoěné zelím).

V jednom z dílů aktuální sezóny pořadu „Kuchyňské revoluce“ navrhla Magda Gesslerová do jídelníčku kulebiak. Tentokrát však n nebyla připravena tradičním způsobem – se zelím nebo masem. Kynuté těsto byloěno kachními játry.

Kulebiak Magdy Gesslerové – recept inspirovaný knihou „Kuchyňské revoluce“.

Složení: 1:

Na těsto:

  • 500 g pšeničné mouky,
  • 250 ml mléka,
  • 50 g čerstvého droždí,
  • 2 žloutky +1 na vymazání těsta,
  • 100 ml přepuštěného másla,
  • 2 lžíce rostlinného oleje,
  • špetka cukru

Na nádivku:

  • 500 g kachních jater (nebo kuřecích jater),
  • sklenka koňaku,
  • 100 g tučné smetany,
  • 3 stroužky česneku,
  • svazek kopru,
  • čerstvě mletý pepř,
  • sůl podle chuti,
  • rostlinný olej na smažení,

Kulebiak Magdy Gesslerové – krok za krokem

Několik hodin (nebo přes noc) před přípravou kulebiaku vložte sušené houby do mísy a zalijte je tu vodou.

Příprava těsta: Do mísy dejte droždí, přidejte trochu mouky a cukru a zalijte tm mlékem. Promícháme a odložíme na t místo asi na 25 minut, aby kvásek vzešel.

Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky a máslo a poté přidáme vykynuté těsto. Všechny suroviny spojíme a těsto prohněteme, aby se dobře provzdušnilo. Odstavte, aby vykynulo – mělo by alespoň zdvojnásobit svůj objem.

Příprava nádivky: Kachní játra rychle osmahněte na troše oleje. Po vychladnutí je rozmixujte nebo umelte na masovém strojku. Přidejte skleničku koňaku podle chuti, smetanu, česnek prolisovaný v lisu na česnek a nasekaný kopr. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. N by měla být poměrně řídká, proto můžete na začátek přidat méně smetany a její množství upravit.

Připravte kulebiak: vykynuté těsto rozválejte, na jeho povrch rozetřete n. Těsto srolujte, stejně jako koláč z mletého masa. Povrch potřete žloutkem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme, dokud není povrch pěkně propečený (přibližně 35 minut).

Kulebiak s játry chutná skvěle za t i za studena.

Tip: Magda Gesslerová upozornila na důležitou věc při přípravě tohoto pokrmu. Aby těsto dobře vykynulo, je třeba sledovat ttu surovin. Nádivka nesmí být studená! Pokud jste ji dělali dříve, musíte ji vyndat z lednice.

Viz video Viz také:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: