Léto je ideální čas vytáhnout ze sklepa prázdné sklenice a dát do nich nové pochoutky. Většina z nás se jistě rozhodne pro okurky, ale letos udělejte místo nich něco jiného. Tato zelenina je dokonalá a vy si budete děkovat, že jste si ji udělali už v zimě.
Konzervované papriky jsou skvělým způsobem, jak si déle uchovat chuť léta, což oceníte zejména v zimních měsících, kdy je čerstvé zeleniny méně. Jejich příprava zachová šťavnatost a chuť této zeleniny, kterou si můžete vychutnávat po celou zimu. Používání konzervovaných paprik je nejen praktickým způsobem, jak prodloužit sezónu letních chutí, ale také skvělým způsobem, jak obohatit zimní pokrmy o čerstvé a výrazné chutě.
Viz video Líbí se vám ajwar? Můžete si ho snadno připravit doma
Hotové konzervované papriky můžete podávat jako samostatné občerstvení, ideální na oslavy nebo rodinná setkání, ale také jako chutný děk každodenních obědů nebo snídaní. Díky jejich rozmanitému použití se hodí jak do hlavních jídel, tak i do jednoduchých salátů nebo sendvičů. Výroba vlastních konzervovaných paprik je velmi snadná a díky níže uvedenému receptu ještě snazší.
Recept na konzervované papriky
Ingredience
- 1 kg barevných paprik,
- 250 ml 6% octa,
- 250 ml vody,
- 100 g cukru,
- 2 lžičky soli,
- 4 stroužky česneku nakrájené natky,
- lžička hořčičných semínek,
- lžička semínek kopru,
- lžička nového koření,
- lžička černého pepře,
- jeden bobkový list na sklenici,
- jedna lžíce olivového oleje na sklenici.
Způsob přípravy
- Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky nebo kousky. Vložte je do velkého hrnce, zalijte vroucí vodou a blanšírujte 5 minut. Poté je slijte a dejte stranou vychladnout.
- V samostatném hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a koření. Přiveďte k varu a vařte 5 minut, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Do vyvařených sklenic vložte několiktků česneku, hořčičná semínka, semínka kopru, nové koření, zrnka pepře, bobkový list a lžíci olivového oleje. Poté papriky pevně zabalte.
- Vše zalijte horkým nálevem a nahoře nechte asi 1 cm mezeru. Sklenice zavíčkujte a pasterujte asi 10 minut. Po pasterizaci nechte sklenice vychladnout, nejlépe dnem vzhůru. Po nutí této doby uložte papriky na chladné místo.