Parní hrnec
Parní hrnec, jak už název napovídá, umožňuje ohřívat různé potraviny působením horké páry. Základní hrnec se umístí na dno, zalije se vhodným množstvím vody a parní vložky (sítka) se umístí na horní část hrnce spolu se zeleninou nebo masem, které chcete vařit v páře. Vše se přikryje pokličkou, aby se zabránilo úniku t.
Výhodou používání takového nádobí je určitě vyšší zdravotní hodnota našich pokrmů. Při přípravě se nepoužívá olej ani máslo, zelenina nebo maso připravené v páře si zachovávají své výživové vlastnosti a cenné vitaminy. Navíc se vše vaří ve vlastní šťávě, takže si pokrm zachovává maximum chuti.
Díky tomu, že pára dosahuje vyšší tty než vroucí voda, se nám jídlo uvaří mnohem rychleji. Pokud máme vícedílné soupravy, můžeme připravit celou večeři najednou. Stačí dát například kousky ochuceného kuřete do jedné vložky, omytou a nakrájenou brokolici do druhé a brambory do další. Voila! Večeře pro celou rodinu je hotová. Minimum času, minimum námahy, minimum úklidu.
Který hrnec na vaření v páře
Parní hrnce se vyrábějí v různých variantách. Při rozhodování, který z nich koupit, se vtí věnovat pozornost materiálu, objemu, počtu varných prvků a možnosti vaření nanovém nebo indukčním vařiči.
Materiál
Nejběžnějším materiálem mezi diskutovaným nádobím je nerezová ocel. Umožňuje rychlé zahřátí a udržení tty, je trvanlivé a odolné proti poškrábání a odštípnutí a ve srovnání s jinými materiály je poměrně lehké. Snadno se udržuje v čistotě.
Často se také používají keramické hrnce. Tento materiál udržuje ttu uvnitř po dlouhou dobu a rovnoměrně ji rozvádí. Keramické nádobí navíc velmi pěkně vypadá. Nevýhodou může být hmotnost takového hrnce a náchylnost k poškození nebo odštípnutí. Doporučují se zejména v případě, že máte doma indukční vařič.
Hrnce ze skla umožňují kontrolovat, co se uvnitř děje. Kromě toho nereagují chemicky s vařenou zeleninou nebo masem. Při používání takového nádobí však musíme být opatrní, protože sklo je náchylné k odštípnutí a rozbití. Kromě toho nejsou vhodné pro všechny typy sporáků.
Smaltované hrnce se používají stále méně. Důvodem je jejich špatná trvanlivost a také větší možnost připálení jídla. Rukojeti jsou často vyrobeny ze stejného materiálu, takže se rychle zahřívají. Plusem je nízká cena a široká nabídka barev a vzorů.
Nezřídka se setkáte s kombinací různých materiálů, tedy například s hrncem z nerezové oceli a skleněnou poklicí. Taková varianta je výhodná kvůli možnosti „vidět“ naše jídlo a kontrolovat dobu vaření, přičemž zůstávají zachovány všechny klady ocelového hrnce.
Kapacita a počet kusů
Oba tyto body závisí na našich potřebách a preferencích. Pokud vaříte v páře často a ve velkém množství, vtí se zvolit větší hrnce (například 5litrový základní hrnec s 3litrovými vložkami) a více vložek. Pokud vaříte příležitostně nebo v malém množství, zvolte menší hrnce (2litrový základní hrnec se síty o stejném objemu) s jednou nebo dvěma vložkami.
Který sporák
V závislosti na materiálu, z něhož jsou dotyčné hrnce vyrobeny, je lze používat nanových, indukčních, elektrických a někdy i mikrovlnných troubách. Při nákupu parního hrnce proto věnujte pozornost označení.
Parní hrnec nebo hrnec na vaření v páře
Parní hrnec je elektrický přístroj, který nám umožňuje vařit v páře mnoho ingrediencí. Často je vybaven menšími sítky, ve kterých lze snadno uvařit rýži nebo kaši. Mnoho modelů navíc umožňuje zvolit správný program podle toho, co chceme vařit. Některé přístroje si také můžeme sami naprogramovat tak, aby se spustily v určitý čas.
Jedná se o spotřebiče, které je třeba zapojit do sítě, takže spotřebovávají určitou část elektrické energie, což může být ve srovnání s vařením v páře nanovém sporáku docela rozdíl. Nevýhodou může být problém s čištěním. Mnoho hrnců lze mýt v myčce nádobí nebo jednoduše pod tekoucí vodou, zatímco parní hrnec vyžaduje pečlivější čištění. Další nevýhodou může být materiál konstrukce většiny parních hrnců, a tost. Ten může chemicky reagovat s potravinami.
Hrnce na vaření v páře
Hrnce na vaření v páře jsou vynikající nádobí, které snižuje množství práce při přípravě jídla. Před jejich nákupem se vtí zvážit různé možnosti a vybrat si takový, který nejlépe vyhovuje našim potřebám a možnostem. Pokud si ceníte pohodlí a máte rádi vychytávky, zvažte koupi elektrického parního hrnce. Ať už se rozhodnete pro parní hrnec nebo hrnec, tyto spotřebiče vám jistě usnadní každodenní přípravu zdravých jídel.