Polévka z červené řepy je příjemnou vzpomínkou na dětství, kdy nám ji připravovaly naše maminky a babičky. Recept na polévku z červené řepy je velmi jednoduchý, ale stojí za to přidat něco, co zvýrazní její chuť a zároveň dodá pokrmu krásnou sytou barvu.
Polévka z červené řepy je ideálním nápadem na večeři, když se chcete vrátit k chutím svého dětství. Recept je triviální, ale kromě nezbytného vývaru a kvalitní zeleniny je důležitá ještě jedna přísada. Chcete-li svůj recept na polévku z červené řepy ozvláštnit a zároveň jí dodat krásnou tmavou barvu, nezapomeňte ke konci vaření přidat trochu citronové šťávy.
Viz video Jak připravit dokonalou okurku? Vyhněte se těmto chybám
Polévka z červené řepy – recept na večeři našeho dětství
Složení: 1:
- 2 kuřecí čtvrtky,
- krk a krůtí koleno (nebo část vývaru),
- cca. 200-300 g hovězího masa s kostí,
- Zelenina: 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, pórek,
- 6-8 červených řep,
- svazek pažitky,
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list,
- 2-3 lžíce citronové šťávy,
- volitelně: 3 lžíce zakysané smetany, pokud máte rádi polévky bělejší.
Polévka z červené řepy – jak na to:
- Začněte přípravou masového vývaru. Maso chněte pod tekoucí vodou a vložte do většího hrnce. Zalijte vodou (cca 2,5-3 litry) a postavte na mírný oheň. Když se maso začne vařit, odstraňte sraženiny a přidejte několik koleček nového koření, několik bobkových listů achou lžičku soli. Dusíme na mírném ohni.
- Připravte si zeleninu. Oloupejte ji, mrkev nakrájejte na kostičky a přidejte ji do polévky. Pórek můžete svázat nití, aby se během vaření nerozpadl. Celé to vařte asi hodinu.
- Oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji na kostičky (můžete ji také nastrouhat na hrubém struhadle). Polévku vařte, dokud řepa nezměkne.
- Nakonec ji podle chuti osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Pokud máte rádi polévky zbělené, přidejte temperovanou smetanu. Před podáváním posypte nasekanou pažitkou.
Polévku z červené řepy můžete podávat s bramborovou kaší posypanou škvarky a cibulí. Tuto verzi si všichni pamatujeme z dětství. Doporučuji přidat do bramborové kaše lžíci nastrouhaného křenu – chuť je nepopsatelná.