Domácí jídelníčky jsoué vynikajících receptů – zejména na podzim prochází jídelníčky skutečnou revolucí. Tehdy se lehká jídla odsouvají stranou a nahrazují je aromatické polévky, omáčky a pokrmy z jednoho hrnce. Vtí se také připravit nadpozemsky křehké maso s houbami a smetanovou smetanou.
Tak křehkou vepřovou panenku jste ještě neměli! To vše díky šíleným zálivkám.
Zlatý polský podzim ustupuje každým dnem pochmurnému deštivému počasí. Je proto ideální čas obohatit domácí jídelníček o hřejivé pokrmyé barev a vůní. Kromě klasiky, jako jsou vepřové kotlety, mleté maso nebo nejrůznější moučné pokrmy, se vtí připravit také šíleně chutné vepřové maso doprovázené smetanovou omáčkou. Jak se na sezónu sluší, nesmí chybět ani lesní přílohy – tentokrát budou v hlavní roli houby.
Křehká, jemná a v ústech se rovající vepřová panenka je pokrm, který se hodí na každý den, ale také pro nejrůznější příležitosti, jako je například svátek Všech svatých. Solidní a čerstvá porce masa však není všechno – nezbytná je také smetanová omáčka s houbami. Celé je to triviální na přípravu a efekt ohromí i ty největší gurmány.
Viz video Hovězí kotleta a la vepřová kotleta
Recept na vepřovou panenku ve smetanové houbové omáčce
Složení: 1:
- 500 g vepřové panenky,
- 2 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 8 – 10 žampionů,
- sklenice mléka,
- 250 ml 30 % smetany,
- půl šálku vody,
- lžíce mouky,
- sůl,
- pepř,
- sladká paprika,
- čerstvá zelenina.
Způsob přípravy:
- Nejprve nakrájejte vepřové maso na tenkétky. Poté maso vložte do mísy, zalijte mlékem a dejte na minimálně tři hodiny do chladničky.
- Po nutí této doby osmahněte na másle houby, cibuli a prolisovaný česnek.
- Maso scedíme a dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou.
- Houby odstavte z ohně.
- Na druhé pánvi osmažte kousky vepřové panenky obalené v mouce. Maso by mělo pěkně zhnědnout – na každé straně strávíte asi 3 minuty.
- Vepřovou panenku přendejte do nádoby odolné vůči troubě.
- Vraťte se k houbám – nyní je zalijte smetanou a vše dobře osolte a opepřete. Pár minut povařte a pak obsah pánve přendejte k vepřovému masu.
- Vše promíchejte, přikryjte alobalem a pečte v troubě 75 minut při 180 stupních.
- Hotové vepřové maso chutná skvěle podávané s brambory a čerstvou zeleninou, dobrou chuť!