Viz video Newyorský makový koláč. Jeho příprava je jednodušší, než si myslíte
Carpatka je sladký a chutný koláč, který se často peče při zvláštních příležitostech nebo rodinných setkáních u kávy. Její tradiční podoba je trochu časově náročná, proto pro vás máme recept na rychlou nepečenou carpattu.
Další recepty najdete na domovské stránce portálu .co.uk.
Tradiční slaměný koláč z listového těsta aneb jak udělat rychlou carpattu
Příprava těsta na carpatku zabere nějaký čas, proto je alternativou listová sláma, která je k dostání v každém obchodě. Jedná se o malé podlouhlé tyčinky sypané hrubým cukrem. Jsou ideální jako základ pro rychlou nepečenou carpattu. Další ingrediencí, která urychlí tvorbu domácího carpatta, je použití smetanového pudinku jako hlavní části krému.
Ingredience: 1:
- 250 g pufované slámy,
- 2 smetanové pudinky bez cukru,
- 700 ml mléka,
- 5 lžic cukru,
- 300 g másla.
S malým množstvím ingrediencí můžete tento dezert připravit během několika minut. Chuť rychlého carpaccia je úžasná a můžete ho připravit těsně před příchodem nečekaných hostů.
Příprava rychlého carpata. Recept na klasický dezert v moderním pojetí.
- Příprava pudinku. Do většího hrnce nalijte půl litru mléka, postavte ho na sporák na střednímen a počkejte, až dosáhne vysoké tty.
- Zbylých 200 ml nalijte do velkého hrnku a přilijte obsah dvou sáčků krémového pudinku a cukr. Důkladně promíchejte, dokud směs nebude hladká a jemná.
- Jakmile je mléko velmi t (ne vařící), přilijte pudink s rozpuštěným cukrem a intenzivně míchejte metličkou, dokud nezačne houstnout. Tím zabráníte tvorbě hrudek. Pudink vařte asi tři minuty a přelijte do chladné nádoby, aby vychladl.
- Krém. Máslo rozehřáté na pokojovou ttu vložte do vysoké mísy. Postupně přidávejte vychladlý pudink a míchejte při vysokých otáčkách, dokud se ingredience nespojí a nezhladí.
- Na dno formy vyložené pečicím papírem poskládejte brčka z listového těsta těsně vedle sebe tak, aby vytvořila kompaktní dno carpatta.
- Na pevně vytvořené dno z brček nalijte polovinu pudinkového krému a rovnoměrně ho rozetřete tak, aby pokryl sladké prsty. Postup opakujte a položte další vrstvu slámek. Položte druhou část pudinkového krému.
- Povrch zakončete pufovanými slámkami, aby byly sušenky na povrchu měkké a snadno se krájely, můžete je předtím lehce pokropit citronovou vodou.
- Hotový rychlý nepečený carpat vložte na několik hodin do lednice.
Samozřejmě, pokud máte chuť ochutnat ho hned, nic vám nebrání. Jde jen o to, že pokud dort chvíli stojí v lednici, brčka od krému zvlhnou a lépe se krájí.