Medové nakládané papriky do sklenic na zimu patří k mým nejoblíbenějším zavařeninám, hned vedle nakládaných okurek a marinovaných cuket. Její příprava je triviálně snadná, jak se přesvědčíte, když nahlédnete do návodu níže. Pokud tedy nemáte nápad, co s paprikami na zimu připravit, určitě zůstaňte naladěni.
Podívejte se na video Recept na přípravu venkovských klobás
Co připravit z paprik na zimu? Nejlepší je spojit jednoduchost jejich přípravy s lahodnou chutí.
Lehce nasládlé, jemně ochucené marinované papriky s medem jsou ideální svačinkou pro podzimní a zimní večery. Skvěle se hodí i jako chutný děk k večeři s rodinou nebo přáteli. Pevné kousky zeleniny se hodí mimo jiné k masovým pokrmům a studeným předkrmům.
Složení: 1:
- 2 kg červené papriky,
- několik stroužků česneku,
- bobkové listy,
- semínka nového koření,
- semínka hořčice bílé,
Ingredience na marinádu:
- 1,2 l vody,
- 250 ml 10% octa,
- 60 g medu,
- 200 g cukru,
- Polévková lžíce nejodované soli.
Papriky s medem do sklenic na zimu. Způsob přípravy
Začněte důkladným omytím paprik. V dalším kroku je zbavte semenných hnízd a zbytek nakrájejte na proužky a vložte do čistých a suchých sklenic. Do každé dejte bobkový list, dva stroužky česneku a několik zrnek hořčice a nového koření.
Dále si připravte sladkokyselou marinádu. Nejprve svařte vodu a ocet, pak obě ingredience smíchejte s cukrem, medem a solí. Když je směs horká, nalijte ji do sklenic. Ujistěte se, že jsou víčka pevně utažená.
V posledním kroku zbývá zavařeniny pouze zavařit. Na dno vysokého hrnce položte utěrku. Postavte sklenice dnem vzhůru a pak je do 3/4 výšky zalijte vodou. Po uvaření pasterujte 10-15 minut a poté nechte lahůdky vychladnout. V této podobě mohou „zrát“ na polici ve sklepě nebo ve spíži až rok. Dobrou chuť! Pokud se vám líbí, hlasujte v naší anketě níže.