Sušenky + sádlo = jedinečná svačinka
Strojové sušenky se sádlem bývaly velmi oblíbené – jednoduché na přípravu, křehké a velmi chutné občerstvení bylo snadno k dostání v obchodě nebo cukrárně. A recept na ně znaly před lety snad všechny babičky a maminky. Vzpomínáte si na chuť těchto sušenek? Doporučujeme vám, abyste si je sami připravili, a vysvětlíme vám, jak na to.
Strojové sušenky se sádlem – recept
Ingredience: Sušené máslo, sádlo, sádlo, sádlo, sádlo, sádlo:
- 500 g celozrnné mouky,
- 200 g másla nebo margarínu,
- 50 g sádla (nesoleného, bez přidání masa nebo cibule),
- 3 žloutky,
- 4 lžíce moučkového cukru,
- balíček vanilkového cukru (můžete použít i vanilkové aroma nebo cukr s přídavkem vanilky),
- špetka soli
Připravte si také starý mlýnek na maso a vykrajovátko na sušenky.
Smaženky ze sádla – způsob přípravy
Mouku nasypeme na prkénko, přidáme sůl, margarín a sádlo. Suroviny nasekejte nožem, aby se spojily – musí se vytvořit hrudky (můžete je také vytvořit „štípáním“ surovin prsty). Oddělte žloutky od bílků a v míse je spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte mixérem nebo metličkou do nadýchané pěny. Z bílků upečte například pusinky. Poté přidejte vaječnou směs k mouce s tukem, vše rychle prohněťte a vytvořte kouli. Těsto zabalte do bavlněné utěrky nebo potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do lednice, aby se dobře vychladilo.
Poté těsto rozdělte na porce a pomocí mlýnku na maso a připraveného nástavce vytvarujte podlouhlé sušenky. Položte je nach vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Smažené strojové sušenky pečte asi 20-25 minut, dokud nebudou pěkně propečené.
Tip: Chuť sádlových strojových sušenek lze vylepšit přidáním máku nebo nasekaných ořechů do syrového těsta.
Po upečení sušenky nechte vychladnout a posypte je moučkovým cukrem.
Strojové sušenky se sádlem aneb kouzlo vzpomínek
Dobře uskladněné koláče se sádlem vydrží dlouho a neztratí svou křupavost ani lahodnou chuť. Pro jejich skladování je ideálníchovka, ale lze použít i uzavíratelné dózy na potraviny. Tyto koláčky se skvěle hodí ke kávě (a to nejlépe ze skleničky v kovovém nebostovém košíčku!) – proto jich udělejte větší dávku, dejte jich několik do krabičky a mějte vždy pohoštění pro své hosty. Vzhledem k vysokému množství tuku se toto pečivo bohužel nedoporučuje ve větším množství lidem s trávicími problémy nebo při redukční dietě. Nezapomeňte také tyto sušenky nepodávat svým vegetariánským přátelům!