Pavoučí košíčky
Stačí pár želé fazolí (např. lékořicových) a z obyčejných cupcakes se stanou zábavné pavoučí cupcakes. Doporučujeme tento recept na čokoládové halloweenské cupcakes s čajovou polevou.
Složení: 1:
(na 12-14 košíčků)
Dort:200 g cukru140 g pšeničné mouky45 g kvalitního přírodního kakaa 1/2 lžičky soli, jedlé sody a prášku do pečiva2 vejce1/4 šálku neutrálního ochuceného oleje1/2 šálku mléka (3,2 %) a silné kávy.
Poleva:1/2 šálku kondenzovaného mléka2/3 šálku husté smetany na pečení (36 %)6 sáčků čaje Earl Grey100 g cukru8 liber másla nakrájeného na kousky150 g strouhané hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
A (nepovinné):maldonová sůl (v tyčinkách) na posypání těsta.
Způsob přípravy:
Dort: troubu předehřejte na 170-180 °C. Do dutin (12 nebo 14) formy na muffiny vložte papírové košíčky. Smíchejte cukr s moukou, kakaem, solí, práškem do pečiva a jedlou sodou. V druhé míse krátce rozšlehejte vejce s olejem a mlékem. Smíchejte suché přísady s mokrými (můžete použít mixér na nejnižší rychlost). Pomalu přilévejte horkou kávu a míchejte na střední rychlost. Těstem nte připravené formy na muffiny (do 2/3 výšky), pečte 20 minut – tyčinka zapíchnutá do bábovky by měla být po vyjmutí suchá. Pokud se tyčinka lepí, pečte dalších 10 minut. Vyjměte muffiny z formy a nechte je vychladnout.
Poleva: V hrnci s těžkým dnem smíchejte kondenzované mléko a smetanu, přidejte čajové sáčky, přiveďte k varu, stáhněte z ohně. Hrnec přikryjeme a necháme hodinu odležet. Poté vyjměte čajové sáčky (vymačkejte je, aby se uvolnilo co nejvíce aroma), přidejte cukr a přiveďte k varu. Horkou směs přelijte do mísy s máslem a čokoládou. Odstavte na 2-3 minuty a poté intenzivně míchejte, aby vznikla hladká hmota. Nechte ji vychladnout na pokojovou ttu, pak ji krátce vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky, aby poleva trochu zpěnila, a košíčky pokryjte. Než poleva ztuhne, posypte vršky košíčků tyčinkami soli.
Podívejte se na náš recept na dýňové cupcakes s pavoukem: