Včelí cheesecake si získá večírky – nejen pro děti.
O lahodné dorty se snaží všichni domácí i profesionální cukráři. A co když je mimochodem pečivo také výjimečně krásné? Úspěch zaručen! Takovým dortem je včelí cheesecake, připravený po vzoru stejnojmenného dortu, o kterém jsme již psali (viz: Včelařský dort – pastva nejen pro chuťové buňky. Jak ho připravit). Recept se zdá být složitý, ale – věřte tomu – opravdu není obtížný. Recept na tento báječný dort prozradila autorka blogu Rita kreativní.
Jak připravit včelí cheesecake?
Ingredience:
Spodní část:
- 170 g sucharů
- 250 g čokoládového krému
Krém:
- 500 g mascarpone (chlazené)
- 500 ml 36% smetany (silně chlazené)
- sklenice mléka
- 40 g chia semínek
- 3 lžíce sypké želatiny
- 6 vrchovatých lžic moučkového cukru
Ovocná pěna:
- 300 g broskví
- 300 g manga
- 200 g pomerančového želé
- půl šálku vody
Dekorace:
- 7 půlek broskví z konzervy
- 14 mandlových lupínků
- 30 g mléčné čokolády
- 10 g bílé čokolády
Včelí cheesecake krok za krokem:
Nejprve si připravíme dno. Za tímto účelem rozdrtíme suchary v mixéru nebo je rozdrtíme v sáčku a lehce do nich udeříme válečkem. Přidáme čokoládový krém a důkladně promícháme se sušenkami. Připravené dno položíme na dno dortové formy a lehce přitlačíme. Formu vložte do chladničky.
Připravte krém. Do poloviny mléka nasypte chia semínka a dejte stranou do lednice, aby trochu nabobtnala. V samostatné misce smíchejte želatinu se třemi lžícemi mléka a dejte stranou. Mezitím v hrnci zahřejte zbývající mléko, ale nenechte ho vařit. Stáhněte znu, přidejte želatinu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Odstavte, aby směs vychladla.
Ve velké míse vymíchejte smetanu do tuha a v jiné míse smíchejte mascarpone a cukr. Do středu přidejte šlehačku, chia a želatinu. Všechny ingredience promíchejte, jen dokud se dobře nespojí. Hotový krém naneste lžící na dno sušenek, zarovnejte a dejte do chladničky.
Připravte si ovocné pyré. Ovoce nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Rozmixujte na hladkou kaši a zahřívejte, dokud se nerozvaří. Poté přilijte želé a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Odstavte, aby pyré trochu vychladlo a ztuhlo. Hotovou směs nalijte na krém z mascarpone a uhlaďte povrch. Navrch položte bublinkovou fólii pipetou dolů (předem ji omyjte a osušte) a lehce přitlačte. Dort dejte na několik hodin do chladničky.
Provedeme zdobení. Broskve osušíme papírovou utěrkou. Rozpustíme čokoládu. Mléčnou čokoládu nalijeme do malého cukrářského pouzdra nebo tuhého sáčku, v jehož rohu uděláme malý otvor. Na povrch broskví vytvoříme proužky mléčné čokolády. Vtlačíme do nich mandle, které napodobují křídla, a pomocí bílé a mléčné čokolády nakreslíme na přední stranu ovoce oči.
Vyjměte dort z lednice, opatrně odstraňte fólii a na povrch naaranžujte broskvové včelky. Hotovo!
***
Recept a přesný postup zdobení krok za krokem najdete na kanálu Rity creative na YoutTube.