Holandská omáčka – ideální nejen k chřestu. Jednoduché recepty na omáčky v různých variantách

Holandská omáčka – recept, který vždy funguje

Máte zájem o recept na holandskou omáčku? Její příprava je triviálně snadná! K tomu, abyste si mohli vychutnat její úžasnou chuť, potřebujete jen pár ingrediencí. Potřebujete žloutky, trochu koření, citron a máslo – nejlépe domácí.

Jak se dělá holandská omáčka? Zde je jednoduchý recept:

Ingredience:

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • asi 4 žloutky
  • přibližně 100 g másla
  • koření: sůl, bílý pepř

Výroba:

  1. Žloutky vyšlehejte do pěny.
  2. Přidejte citronovou šťávu.
  3. Přidejte koření.
  4. Rozpusťte máslo.
  5. Přidejte horké máslo.
  6. Omáčka by měla být poměrně hustá.

Holandská omáčka – recepty v různých podobách. Holandská“ ve sklenici

Recepty na holandskou omáčku jsou velmi rozmanité. Lze je připravit mnoha způsoby. Nejen co se týče mírné úpravy ingrediencí, ale i samotné techniky provedení. Dvě věci jsou jisté – recepty na holandskou omáčku se připravují rychle a snadno. Pro níže uvedený recept budete potřebovat velkou skleněnou nádobu.

Ingredience: 1:

  • 3-4 žloutky
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy

Příprava:

  1. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou ttu.
  2. Žloutky vložte do sklenice. Přidejte citronovou šťávu a sůl.
  3. Vezměte mixér a vše ve sklenici důkladně rozmixujte.
  4. Postupně přilévejte máslo a nezapomeňte přitom mixovat.

Viz video Lasagne s ricottou a špenátem podle Mattea Brunettiho

Holandská omáčka – Thermomix pomůže připravit jemnou omáčku

Jak připravit jednoduchou holandskou omáčku? Thermomix je dokonalým nástrojem i pro snadnou přípravu domácí omáčky. Přístroj nám rozhodně usnadní proces vaření. Pojďme tedy přejít k receptu:

Ingredience: 1:

  • sůl, pepř – podle chuti
  • 50 g bílého vína
  • 1 vrchovatá lžíce citronové šťávy
  • přibližně 130 g másla
  • 3-4 žloutky

Výroba:

  1. Připravte zařízení.
  2. Sestavte „motýla“.
  3. Všechny ingredience na omáčku dejte do mísy.
  4. Vařte přibližně 6 minut při 70 stupních Celsia na 2 otáčky.
  5. Omáčka je připravena k podávání.

Holandská omáčka – co se k čemu nejlépe hodí?

K čemu se holandská omáčka nejlépe hodí? V tomto ohledu vlastně neexistují žádná omezení. Holandská omáčka se vyznačuje sametovou konzistencí a velmi jemnou chutí. Je vhodnou přílohou jak k zelenině, tak k masu a vařeným vejcím. Nejčastěji se používá s chřestem. Není to však pravidlem. Navíc na základě holandské omáčky můžeme připravit celou řadu dalších dresinků. Pokud tedy máte rádi kuchyňské úpravy, je holandská omáčka dobrým základem pro další dresinky. Stojí za zmínku, že jak samotné ingredience, tak i způsob její výroby lze libovolně upravovat. Není tedy divu, že je holandská omáčka velmi oblíbená nejen ve Francii, ale také v Nizozemsku a Belgii.

Viz také: Lazania – jak připravit italskou pochoutku k rodinné večeři? Recept Ewy Wachowicz a další

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: