Hořčičná omáčka – klasický recept, který stojí za to znát!
Tento klasický recept na hořčičnou omáčku je jednoduchý na přípravu. Je skvělou přílohou k druhému chodu. Pokud chcete zpestřit své pokrmy nebo potěšit hosty při letním grilování, níže uvedený recept vám přijde vhod. Jednoduchý, ale tak výrazný!
Ingredience: 1:
- cca 1/2 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla
- 2-3 lžíce pšeničné mouky
- 3 lžíce hořčice
- Sůl, pepř – podle potřeby
Provedení za několik okamžiků:
- Do rozehřáté pánve vložte máslo.
- Přidejte mouku a promíchejte. Vytvořte typickou jíšku.
- Později přidejte zeleninový vývar.
- Přidejte hořčici. Podle chuti dochuťte kořením.
- Celé to míchejte, dokud to nezhoustne.
- Omáčka je připravena k podávání.
Medovo-hořčičná omáčka – něco pro milovníky sladších chutí
Medovo-hořčičná omáčka je dresink vhodný nejen k masu. Skvěle zpestří domácí pizzu, nákyp nebo i jednoduchý sendvič. Kombinace pikantní hořčice a nádechu medové sladkosti přiměje vaše hosty, aby si řekli o další. Recept najdete zde:
Složení: 1:
- 1 polévková lžíce hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce octa
- sůl, pepř, provensálské bylinky a bazalka – podle chuti
* Hodnoty lze upravit podle potřeby.
Imentace:
- Smíchejte hořčici, olej a med.
- Přidejte ocet.
- Dochuťte podle chuti.
- Vše smíchejte dohromady.
- Před podáváním se doporučuje uložit do chladničky.
Viz video Co je na grilování? Navrhujeme ryby, brambory se slaninou a sladký dezert.
Hořčičná omáčka – Thermomix ji udělá za vás!
Máte chuť na hořčičnou omáčku? Thermomix je přístroj, který vám pomůže připravit mnoho pokrmů. Zde je jednoduchý recept na hořčičnou omáčku s Thermomixem:
Ingredience: 1:
- přibližně 300 ml vody – nejlépe filtrované
- asi 3-4 polévkové lžíce hořčice
- půl kostky domácího vývaru
- sůl, pepř
- 1 malý přírodní jogurt
- 1 lžíce bramborového škrobu
Provedení:
- Umístěte vodu do nádoby.
- Pokračujte v zahřívání (6min/100 stupňů/ 1)
- Po třech minutách vhoďte kostky, koření a hořčici.
- Po minutě přidejte jogurt se škrobovou směsí. Zvyšte rychlost na 3.
- Ke konci vaření zvyšte rychlost na 6. Podržte asi 10 sekund.
- Omáčka je hotová!
Vejce v hořčičné omáčce – nápad na zajímavý a chutný předkrm. Objevte babiččinu specialitu
Vejce v hořčičné omáčce jsou opravdovou lahůdkou pro ty, kteří se rádi dobře nají! Přejděme tedy k provedení. Objevte babiččin recept na hořčičná vajíčka.
Složení: 1:
- 5-6 vajec
- přibližně 500 ml vývaru
- 2 lžičky mouky
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce smetany
Výroba:
- Vejce uvařte natvrdo. Oloupejte je a rozkrojte na poloviny.
- Ohřejte vývar.
- Z mouky, vody a smetany připravte zápražku.
- Vyrovnejte ttu vývarem.
- Vlijte do vývaru a promíchejte.
- Přidejte hořčici.
- Vařte a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Do omáčky vložíme vejce a chvíli prohřejeme. Můžete je také omáčkou jen přelít, a to přímo na talíři.
Sleď v hořčičné omáčce – právě včas na vánoční stůl!
Sleď v hořčičné omáčce je jídlo, které si nenechte ujít zejména o Vánocích. Chcete znát mega recept? Tak směle do toho, najdete ho zde:
Složení: 1:
- přibližně 150 ml majonézy
- 130 ml francouzské hořčice + 50 ml dijonské hořčice
- 1-2 lžíce medu
- sůl, pepř, kurkuma podle chuti
- cibule
- přibližně 650 g sleďů v oleji
Výroba:
- Do misky dejte majonézu, hořčici a med.
- Vše důkladně promíchejte.
- Přidejte koření.
- Sleďe zbavte marinády.
- Poté je nakrájejte na kousky. Pokud by byly příliš slané, můžete je namočit do vody.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenká kolečka.
- Vše přidejte do mísy.
- Důkladně promíchejte.
- Odložte na noc do lednice.
- Hotovo!
Vepřová panenka v hořčičné omáčce se zelenými fazolkami
Vepřová panenka v hořčičné omáčce s fazolkami je tip na vynikající večeři. Pokud očekáváte významné hosty, rozhodně doporučujeme vepřovou panenku v hořčičné omáčce. Zde je recept:
Složení: 1:
- půl kilogramu vepřové panenky bez kosti
- půl cibule
- 200 g fazolí mungo
- 2 stroužky česneku
- 400 ml drůbežího vývaru
- 1 lžíce másla
- 3-4 lžíce hořčice
- 1/3 lžičky medu
- 1 lžíce olivového oleje
- asi 1/4 smetany nebo zakysané smetany
- půl lžičky bramborové mouky
Provedení:
- Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kostičky a osmahněte na pánvi.
- Přidejte k ní česnek prolisovaný přes lis.
- Vše osmažte.
- Maso omyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte natky.
- Položte je na cibuli.
- Smažte několik minut. Nezapomeňte je otočit na druhou stranu.
- Přidejte hořčici, med a pepř.
- Přilijte vývar. Vařte 45-50 minut.
- Obraťte na druhou stranu.
- Fazole omyjte, odřízněte konce a namočte je do omáčky.
- Hrnec přikryjte a vařte čtvrt hodiny.
- Ze smetany, mouky a vody připravte zápražku. Nezapomeňte vyrovnat ttu. Na mírném ohni přiveďte k varu.
- Hotovo.
Viz také: Lazania – jak připravit italskou pochoutku k rodinné večeři? Recept od Ewy Wachowicz a další