Další chutné recepty najdete na domovské stránce portálu
Domácí recepty nemají konkurenci. Mezi opravdovou klasiku v kuchyni patří také recept na vývar. Abychom získali vývar, který je aromatický a má hmatatelnou chuť, musíme zvolit správné ingredience, dbát na poměry, ale také být trpěliví. Pomalé vaření je klíčem k chuti.
Jak připravit vývar? Domácí recept
Základem mnoha polévek a omáček je vývar. O recepty na domácí klasiku není nouze – připravujeme ji na italském, kuřecím mase nebo s přídavkem aromatických hub. Ať už zvolíte jakýkoli recept, klíčový je výběr surovin. Čerstvá bio zelenina, aromatické koření a zelenina jsou zárukou lahodné chuti.
Domácí vývar lze připravit velmi snadno a rychle, ale pokud máte trochu času, vtí se věnovat mu pár minut navíc – pomalé vaření pomalu zvýrazní chuť a vůni, takže následná polévka a omáčka budou chutnat nadpozemsky!
Viz video Kuchyňské katastrofy. Jak zachránit příliš slanou nebo příliš mastnou polévku? Jak vyčistit připálený hrnec?
Recept na aromatický zeleninový vývar
Složení: 1:
- 3 mrkve,
- středně velký kořen petržele,
- kousek kořene celeru,
- kousek pórku,
- 3-4 stroužky česneku,
- 3 stonky celeru,
- cibule,
- několik sušených hub,
- 2 litry vody,
- čerstvou petrželku,
- 2 bobkové listy,
- 3 zrnka nového koření,
- lžička zrnek pepře,
- lžíce soli,
- lžíce sójové omáčky.
Způsob přípravy:
- Zeleninu důkladně omyjte, oloupejte celer, mrkev, petržel a cibuli.
- Všechnu zeleninu vložte do velkého hrnce nebo ji nakrájejte na menší kousky – pokud se rozhodnete pro tento postup, vtí se dělat šikmé řezy, díky nimž získáte mnohem více chuti a celý proces se urychlí.
- Do hrnce přidejte také petrželku, kousek pórku, omytý a na menší kousky nakrájený celer, stroužky česneku a několik sušených hub.
- Na hořáku nebo na pánvi osmahněte cibuli a přidejte ji k ostatní zelenině.
- Vše zalijte studenou vodou a přidejte všechno koření.
- Hrnec přikryjte, postavte na hořák a nastavte na vysoký výkon. Přiveďte k varu a poté snižte ttu na nízkou, aby se vývar pomalu vařil. Vařte asi hodinu, ale čas od času zkontrolujte, zda se zelenina nerozvařila.
- Vývar přeceďte přes síto a máte hotovo.
- Tip – zbylou zeleninu použijte například na přípravu zeleninového salátu nebo ji přidejte do jiného pokrmu.