Jak se dělá vývar? Základ pro polévky a omáčky vyžaduje správnou přípravu – klíčovými ingrediencemi jsou

Další chutné recepty najdete na domovské stránce portálu

Domácí recepty nemají konkurenci. Mezi opravdovou klasiku v kuchyni patří také recept na vývar. Abychom získali vývar, který je aromatický a má hmatatelnou chuť, musíme zvolit správné ingredience, dbát na poměry, ale také být trpěliví. Pomalé vaření je klíčem k chuti.

Jak připravit vývar? Domácí recept

Základem mnoha polévek a omáček je vývar. O recepty na domácí klasiku není nouze – připravujeme ji na italském, kuřecím mase nebo s přídavkem aromatických hub. Ať už zvolíte jakýkoli recept, klíčový je výběr surovin. Čerstvá bio zelenina, aromatické koření a zelenina jsou zárukou lahodné chuti.

Domácí vývar lze připravit velmi snadno a rychle, ale pokud máte trochu času, vtí se věnovat mu pár minut navíc – pomalé vaření pomalu zvýrazní chuť a vůni, takže následná polévka a omáčka budou chutnat nadpozemsky!

Viz video Kuchyňské katastrofy. Jak zachránit příliš slanou nebo příliš mastnou polévku? Jak vyčistit připálený hrnec?

Recept na aromatický zeleninový vývar

Složení: 1:

  • 3 mrkve,
  • středně velký kořen petržele,
  • kousek kořene celeru,
  • kousek pórku,
  • 3-4 stroužky česneku,
  • 3 stonky celeru,
  • cibule,
  • několik sušených hub,
  • 2 litry vody,
  • čerstvou petrželku,
  • 2 bobkové listy,
  • 3 zrnka nového koření,
  • lžička zrnek pepře,
  • lžíce soli,
  • lžíce sójové omáčky.

Způsob přípravy:

  1. Zeleninu důkladně omyjte, oloupejte celer, mrkev, petržel a cibuli.
  2. Všechnu zeleninu vložte do velkého hrnce nebo ji nakrájejte na menší kousky – pokud se rozhodnete pro tento postup, vtí se dělat šikmé řezy, díky nimž získáte mnohem více chuti a celý proces se urychlí.
  3. Do hrnce přidejte také petrželku, kousek pórku, omytý a na menší kousky nakrájený celer, stroužky česneku a několik sušených hub.
  4. Na hořáku nebo na pánvi osmahněte cibuli a přidejte ji k ostatní zelenině.
  5. Vše zalijte studenou vodou a přidejte všechno koření.
  6. Hrnec přikryjte, postavte na hořák a nastavte na vysoký výkon. Přiveďte k varu a poté snižte ttu na nízkou, aby se vývar pomalu vařil. Vařte asi hodinu, ale čas od času zkontrolujte, zda se zelenina nerozvařila.
  7. Vývar přeceďte přes síto a máte hotovo.
  8. Tip – zbylou zeleninu použijte například na přípravu zeleninového salátu nebo ji přidejte do jiného pokrmu.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: