Lehké, jemné aé chuti. Je to nejlepší polévka na prázdniny – sezóna této zeleniny rychle končí.

Léto je snad nejchutnějším obdobím roku. Horké dny nám přinášejí jahody, třešně, boby a samozřejmě lahodné a zdravé zelené fazolky. Zelené fazolky se nejčastěji jedí jako příloha k večeři, obvykle obalené v másle a posypané strouhankou, ale někdy se mohou jíst také se škvarky ze slaniny nebo v rajčatové omáčce. Recept na zelenou fazolovou polévku však možná není tak známý jako jiné recepty s použitím této zeleniny. Zelená fazolová polévka je aromatická, lehká a opravdu lahodná. Pokud máte rádi domácí polévky, ale nechcete v létě jíst těžká jídla, polévka ze zelených fazolí se bude skvěle hodit.

Viz video Recept na lahodný okurkový a bramborový chladič

Nejlepší polévka na svátky. Recept na polévku z fazolí

Složení: 1:

  • 500 g fazolí mungo (doporučuji zelené),
  • cca. 1,5 l vývaru nebo lehkého bujónu,
  • 4 středně velké brambory,
  • 2 mrkve,
  • 1 petržel,
  • malá por,
  • 18 procent smetany
  • 100 g taveného sýra (volitelně),
  • máslo,
  • sůl, pepř, špetka kari,
  • nasekanou pažitku nebo kopr.

Zelená fazolová polévka – jak ji připravit:

  1. Pórek nakrájejte na kostičky, mrkev a petržel natky a brambory na kostičky. Fazolky očistěte a odřízněte konce. Vybírejte pouze mladé lusky – starší mohou být lepkavé.
  2. Na pánvi rozehřejte pevnou lžíci másla. Poté přidejte pórek a chvíli restujte. Když zesklovatí, přidejte mrkev a petržel. Když zelenina změkne, přidejte brambory. Přidejte špetku soli a smažte asi 5 minut.
  3. V hrnci uvařte vývar a přidejte do něj osmaženou zeleninu. Vařte asi 15 minut na mírném ohni. Poté přidejte fazole, podle chuti okořeňte kořením a vařte, dokud fazole nezměknou.
  4. Pokud používáte tavený sýr, smíchejte ho s několika lžícemi smetany a naběračkou vývaru. Poté vlijte do polévky a znovu přiveďte k varu. Podávejte s nasekaným koprem nebo pažitkou.

Zelená fazolová polévka chutná nejlépe právě v létě, ale pokud si chcete tuto chuť vychutnat i v zimě, můžete použít mražené fazole. Nezapomeňte však, že fazolky musíte před zmrazením blanšírovat. Jednoduše je na dvě minuty vhoďte do mírně osolené vroucí vody a nechte rychle vychladnout. Poté je můžete bez obav vložit do mrazničky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: