Nudle jsou oblíbeným pokrmem téměř v každé domácnosti. Nudle se dají připravit na mnoho různých způsobů a každý region v Evropě má jiný typ. Vtí se sáhnout do kuchyně našich západních sousedů a ochutnat jejich místní pochoutku.
Domácí nudle se skvěle hodí k masovým pokrmům s omáčkou. U nás doma často připravujeme ty vrstvené, které jsou oblíbené i v Německu. Pokud hledáte inspiraci, jak připravit chutnou večeři, určitě vyzkoušejte spätzle.
Podívejte se na video Líné nudle na dva způsoby. Který recept si vyberete vy?
Spätzle. Poklady německé kuchyně
Spätzle nebo spatzle jsou obdobou našich položených nudlí, které se často objevují na německých stolech. Obvykle se podávají jako samostatný pokrm nebo jako příloha k pečeným pokrmům. Vyznačují se nejen svou chutí, ale také způsobem přípravy. Tradičně se po uvaření smaží a poté se posypou sýrem a cibulí. Skvěle chutnají také se škvarky ze slaniny.
Recept na szpecel – německé vrstvené nudle
Složení: 1:
- 400 g pšeničné mouky,
- 4 velká vejce,
- 150 ml mléka,
- lžička soli,
- 150 g strouhaného sýra ementál nebo gruyère,
- cibule,
- 3 lžíce másla,
- sůl a pepř podle chuti.
Příprava krok za krokem:
- Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Na pánvi rozpusťte dvě lžíce másla. Vhoďte cibuli a na mírném ohni ji smažte, dokud nebude měkká a zlatavá. Ke konci ji osolte a opepřete a pánev stáhněte z ohně.
- Poté nasypte mouku do mísy, přidejte sůl, vejce a mléko. Vše důkladně promíchejte lžící nebo rozmixujte na soudržnou hmotu, dokud nebude hladká a poměrně hustá. Pokud je těsto příliš řídké, můžete přidat trochu mouky, pokud je příliš husté, přidejte mléko.
- Ve velkém hrnci uvařte vodu a osolte ji. Těsto tence rozetřeme na prkénko a nožem odkrajujeme úzké proužky. Vhoďte je do vroucí vody. Nudle vařte přibližně dvě minuty, dokud nevvou na hladinu. Slijte je, přelejte studenou vodou a nechte okapat.
- Nakonec ve velké pánvi rozpusťte lžíci másla a přidejte nudle. Smažte je na mírném ohni za stálého míchání. Nudle posypte strouhaným sýrem a míchejte, dokud se nerozpustí a důkladně je nepokryje. Přidejte předtím osmaženou cibuli a máte hotovo. Dobrou chuť!