Většina z nás asi přemýšlí, jaké zavařeniny připravit na zimu. Výběr není snadný, protože je k dispozici mnoho receptů na různé pochoutky. Přidáváme také další recept, který by neměl chybět. Podle mého názoru může tato zelenina konkurovat okurkám a pro někoho je dokonce chutnější.
Léto je výjimečné období nejen proto, že si můžeme užívat slunce a t. Není to ani proto, že většina z nás jezdí na dovolenou nebo má dovolenou. Výjimečnost tohoto období je však dána výrobky, které se v tomto ročním období objevují. Právě nyní si můžeme pochutnat na čerstvém ovoci a zelenině. Právě tyto pochoutky můžeme jíst v mnoha podobách a každá z nich je šíleně chutná. Nedávno jsem objevila recept na nakládanou mrkev, která podle mého názoru předčí všechny ostatní podobné pochoutky.
Podívejte se na video Nakládané okurky nejsou to jediné, co můžete nakládat. Podívejte se, jak připravit nakládaná rajčata
Nakládaná mrkev se nezdá jako jasná volba, když chceme zavařovat. Obvykle sáhneme po okurkách a těch máme na policích ve spíži nejvíce. Vtí se však připravit si i něco jiného, abyste měli na výběr. Připravit takto mrkev je triviální a hodí se jako příloha ke každé večeři.
Recept na nakládanou mrkev
Ingredience
- 1 kg mrkve,
- 1 litr vody,
- 20 g soli,
- 2 stroužky česneku,
- bobkový list,
- několik zrnek pepře,
- 1-2 snítky kopru,
- 1-2 listy křenu.
Způsob přípravy
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na sloupky nebotky. Dejte vařit vodu, přidejte sůl a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Solný nálev odstavte, aby vychladl.
- Do čisté sklenice vložte česnek, bobkový list, zrnka pepře, kopr a křenové listy. Poté přidejte mrkev a naaranžujte ji těsně, ale ne příliš pevně.
- Mrkev zalijte vychladlým nálevem a dbejte na to, aby byla zcela ponořená.
- Sklenici zakryjte gázou nebo volně zašroubujte víčko, aby mohly unikat kvasnény.
- Sklenici odstavte na chladné a tmavé místo na dobu asi 7-10 dní. Po této době zkontrolujte chuť mrkve – měla by být kyselá a křupavá. Hotovou nakládanou mrkev skladujte v lednici.