Ne každý toto ovoce zná. Jeho džem je tak dobrý, že sklenici vylížete až do dna.

Kamčatské bobule pocházejí ze severovýchodní Asie, ale v Polsku jsme jejich pěstování zvládli téměř k dokonalosti. Lze ji pěstovat i na domácích zahrádkách. Není příliš náročná (není třeba používat např. pesticidy), protože se v ní Kamčatské bobule velmi dobře snáší sucho i mráz. Je také odolná vůči škůdcům a chorobám rostlin.. Jen nesmíte zapomínat na prořezávání příliš zhutnělých výhonů. Pak budoudy pěkně dozrávat.

Viz video Máte rádi suché zavařeniny? Vyrobte si doma lahodný ajvar

Toto chutné a zdravé ovoce lze jíst syrové, ale velmi chutné jsou i přípravky z něj vyrobené, například džemy. Níže najdete ukázkový recept na džem z kamčatských bobulí. Recept je jednoduchý, takže riziko, že se něco nepovede, je minimální.

Recept na džem z kamčatských bobulí

Složení: 1:

  • 1 kg čerstvých kamčatských bobulí,
  • 300 g cukru.

Způsob přípravy:

Nejprve připravte sklenice. Měly by být vypálené a suché, víčka také. Tím zajistíte, že se v nich uzavřený džem z kamčatských bobulí nezkazí. Poté ovoce omyjeme a osušíme.

Bobule vložíme do velkého hrnce, přisypeme cukr a zamícháme. Vaříme na střednímmeni asi hodinu. Ještě horký džem přelijeme do dříve připravených sklenic (nezapomeňte nechat pod víčkem trochu místa, nepřekrývejte je) a pevně je zašroubujeme.

Nyní Džem z kamčatských bobulí je třeba pasterizovat. To lze provést několika způsoby, nejoblíbenější je ten s použitím hrnce. Na jeho dno položte bavlněnou látku. Vložte do něj sklenice (víčky nahoru) a snažte se je uspořádat tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pod víčka nalijte horkou vodu a přiveďte k varu. Vařte 15-20 minut.

Kamčatský borůvkový džem Rimma Bondarenko / Shutterstock

Po dokončení pasterizace opatrně vyjměte sklenice z hrnce a položte je dnem vzhůru na utěrku. Počkáme, až vychladnou. Poté je dobré zkontrolovat, zda jsou všechna víčka dobře uzavřená. Pokud se vyboulí, je to známka toho, že se něco pokazilo a je třeba proces pasterizace co nejdříve zopakovat.. Džem z kamčatských bobulí je nejlepší skladovat na suchém, chladném a tmavém místě.

Kamčatské bobule. Proč se vtí ji jíst?

Tato odrůda bobulí je považována za jedno z nejzdravějších ovoce. Obsahuje velké množství vitamínů:

  • skupiny B, které přispívají ke správnému fungování nervové soustavy,
  • A, které zlepšují vzhled pokožky, nehtů a vlasů a jsou také dobré pro zrak,
  • C, který podporuje imunitní systém v boji proti infekcím.

Je také zdrojem: železa, hořčíku, fosforu a křemíku. Obsahuje cenné fenolické sloučeniny. Ty jsou účinnými antioxidanty, které odstraňují škodlivé volné radikály.. Mimo jiné se používají při léčbě rakoviny, prevenci metastáz a infekcí a k léčbě některých onemocnění zažívacího traktu, protože stimulují játra k produkci žluči. Fenolické sloučeniny mají také účinek proti vředům.

Kamčatské bobule dodávají našemu tělu také epikatechiny, které jsou rovněž antioxidanty. Působí proti vzniku cukrovky, rakoviny a mrtvice..

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: