Poláci mleté kotlety milují a na našich talířích se podávají velmi často. Je to velmi bezpečná varianta večeře – nejsou náročné, většinou jsou chutné, můžete je zamrazit a přidat různé přílohy. Já však mleté řízky dělám jinak. Nepoužívám mleté maso, spoléhám na ingredienci, kterou si každý dává do polévky. Jsou tak šťavnaté a chutné, že se nedá sníst jen jedna porce.
Mleté masové kuličky jsou klasikou polských večeří a děláme je tak často, že se časem mohou omrzet. Ne však podle tohoto receptu. Dnes vám poradíme, jak připravit mleté kotlety, ale ne z mletého masa, které používáme všichni. Místo klasického mletéhocka nebo krkovice používám bílé klobásy. Díky tomu jsou kotlety šťavnaté,é chuti a chutnají mnohem lépe než klasické mleté maso. Tento recept musíte vyzkoušet – rodina se vám bude klanět na kolenou.
Viz video Už jste slyšeli o kotletách z černého pudinku? Pokud ne, podívejte se na naše video
Mleté kotlety na jiný způsob. Budou šťavnaté a mnohem chutnější
Složení: 1:
- cca. 1 kg bílé syrové klobásy,
- 2 malá vejce,
- Zčernalá houska namočená ve vývaru nebo mléce,
- strouhanka,
- sůl, pepř, trochu majoránky,
- 2 stroužky česneku nebo půlku nastrouhané cibule,
- tuk na smažení, nejlépe sádlo.
Mleté řízky z bílé klobásy – jak na to:
- Bílou klobásu (vlastně syrové a prohnětené maso) vyjmeme z obalu a vložíme do mísy. Rozšleháme vejce a přidáme strouhanku odkapanou z mléka nebo vývaru.
- Přidáme česnek prolisovaný přes lis nebo nastrouhanou cibuli. Poté přidáme koření podle chuti a prohněteme. Směs může být mírně lepkavá – to není na škodu.
- Mokrýma rukama odtrhávejte z masové směsi kousky a tvarujte z nich malé řízky. Každý z nich pak obalte ve strouhance a naklepejte.
- Na pánvi mírně rozehřejte tuk. Může to být sádlo, může to být olej – cokoli máte rádi. Jakmile je tuk rozpálený, položte na něj řízky a smažte je na mírnémmeni z obou stran, dokud nebudou hnědé a chutné.
Syrovou bílou klobásu můžete použít i do mnoha dalších pokrmů. Můžete z ní udělat jemné karbanátky v libovolné omáčce nebo z ní vytvarovat malé karbanátky a podávat je s vývarem nebo polévkami. Dobře se hodí také jako nádivka do knedlíků nebo koldunů či golabek.