Knedlíky s jahodami si spojujeme s bezstarostnými letními dny, kdy jsme jako děti trávili každou volnou chvilku venku a domů se vraceli na jídlo. Recept na knedlíky s jahodami je opravdu velmi snadný, ale musíte si dát pozor na poměry. Mouky nesmí být příliš mnoho, jinak budou knedlíky tvrdé a gumové. Pokud je naopak mouky příliš málo, knedlíky se během vaření nejspíš rozpadnou. Pokud chcete, aby vaše knedlíky byly dokonalé, použijte tento recept.
Viz video Podívejte se na klasický recept na jahody v sirupu.
Jahodové knedlíky – babiččin recept na letní večeři
Ingredience: jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody:
- 500 g vařených a vychladlých brambor,
- cca. 300-400 g jahod,
- 300 g pšeničné mouky,
- 2 vejce,
- špetka soli nebo cukru.
Jahodové knedlíky – jak na ně:
- Uvařené a vychladlé brambory vložte do mísy a prolisujte je přes šťouchadlo na brambory. Případně můžete použít šťouchadlo na brambory – důležité je brambory rozmělnit na hladkou kaši, aby v nich nebyly hrudky.
- Do rozemletých brambor rozklepněte vejce, osolte je a nejprve přisypte asi 100 g mouky. Začněte hníst těsto jako na bramborové knedlíky a postupně přidávejte další mouku, aby bylo těsto měkké, ale pevné a šlo pěkně od ruky.
- Uhnětené těsto přeneste na prkénko nebo pracovní desku a rozdělte na díly. Z každé z nich vytvarujte váleček a vykrajujte kousky těsta. Poté je v dlani mírně štěte. Do středu každého kousku položte jahodu (nebo polovinu jahody, pokud bylo ovoce velké). Poté okraje pevně uzavřete, aby se dovnitř během pečení nedostala voda. Vytvarujte nudle do kulatého tvaru a vhoďte je po částech do osolené vroucí vody. Vařte je přibližně 5 minut poté, co vvou na povrch.
Takové knedlíčky chutnají fenomenálně. Můžete je podávat na několik způsobů – se zakysanou nebo sladkou smetanou nebo s máslem a trochou skořice či hnědého cukru. Užívejte si jahodovou sezónu, jak jen to jde, protože v zimě takovou výbornou večeři mít nebudete.