Nemá kosti a je jednou z nejzdravějších ryb v Polsku. Z trůnu sesadila lososa, ale málokdo si na ni vzpomene.

Sumec je největší sladkovodní ryba v Polsku. Jeho charakteristickým znakem je, že má knír. Jeho bílé, středně tučné maso je ideální pro mnoho pokrmů a tradičně je základní složkou rybí polévky. Díky tomu, že nemá kosti, ji mohou bez problémů jíst i děti. Došly vám nápady na sumce? Podívejte se, jak snadná je jeho příprava k večeři.

Podívejte se na video Vývar, klasika polské kuchyně. Podívejte se, jak ho připravit, aby byl vynikající

Jak nejlépe připravit sumce? Upečte ho v doprovodu citronů

Sumec by se měl stát trvalou součástí jídelníčku každého z nás. Díky tomu, že obsahuje cenné živiny, jako jsou omega-3 kyseliny, vitamin B12 nebo vitamin D, má vynikající vliv na lidskou imunitu. Rybí maso je nízkokalorické a obsahuje velké množství cenných bílkovin, takže je ideální pro lidi, kteří si hlídají postavu. K přípravě pečeného sumce budete potřebovat tyto suroviny:

  • Celkem 1 mrtvola,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 citrony,
  • půl svazku petržele a půl svazku koriandru,
  • olivový olej,
  • pepř, sůl.

Maso sumce omyjte, osušte a odřízněte kůži. Potřete solí, pepřem a pokapejte olivovým olejem. Do řezů vložtetky citronu, česnek a snítky bylinek. Rybu zabalte do alobalu a vložte do nádoby odolné proti ohřevu v troubě. Pečeme při 180 °C přibližně 35 minut. Alobal můžete odstranit až na samém konci pečení. Podávejte s oblíbenou zálivkou a kyticí zeleniny.

TIP! Pokud vám zbyla rybí hlava a ocas, v žádném případě je nevyhazujte. Je to ideální surovina pro přípravu rybí polévky, jejíž recept najdete níže.

Z které ryby je nejlepší polévka? Nezapomeňte ji uvařit na sum

Získat lahodnou a chutnou rybí polévku není těžké, pokud zvolíte správné ingredience. Když vám po pečení sumce zbyde hlava a ocas, určitě je použijte k uvaření lahodné polévky. K její přípravě budete potřebovat:

  • Trochu nakrájeného sumčího masa a ocasu a hlavy,
  • 2 petržele,
  • 2 mrkve,
  • půl celeru,
  • 2 cibule,
  • 1 cm čerstvého zázvoru,
  • citron nakrájený na čtvrtiny,
  • čerstvou petrželku,
  • pepř, sůl, nové koření, bobkový list a trochu cukru,
  • 200 g uvařených jemných těstovin.

Rybí polévka (ilustrační foto) Foto: Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza/span>

Do hrnce vložte oloupanou petržel, mrkev, celer a nastrouhaný zázvor. Zalijte 2 litry vody a přidejte několik kuliček nového koření, 2 bobkové listy a půl lžičky soli. Přikryté vařte na mírném ohni jednu hodinu. Po této době zeleninu vyjměte (nakrájejte na kostičky nebo na proužky) a vložte rybu. Vařte dalších 35 minut a přidejte nakrájenou zeleninu. Na troše olivového oleje osmahněte cibulová pírka a vlijte je do polévky. Nakonec vyjměte ocas a hlavu, oberte maso a vraťte je do hrnce. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte trochu cukru. Podávejte s nudlemi, čtvrtkami citronu, posypané petrželkou a případně s kapkou zakysané smetany. Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: