Okurková polévka mé babičky z Podhalí je nadčasová klasika. Tajemství spočívá ve velkorysé porci této ingredience.

Červenec je jedním z nejkrásnějších měsíců v roce, a proto je ideální dobou pro kulinářské dobývání. U mé babičky v Podhalí se dodržuje tradice dvouchodových večeří, takže vedle šablového nebo pirohů nesmí chybět polévka. Tento recept na okurkovou polévku je skutečným mistrovským dílem, a jak se ukázalo, tajemství není v zelenině.

Podívejte se na video Intenzivní a hřejivá okurková polévka

Okurková polévka podle babiččina receptu z Podhalí. Tuto chuť nelze předstírat.

Milovníci polských polévek nemohou zapomenout na ogórkovou, která chutná skvěle v každém ročním období. Tajemství tohoto pokrmu však nespočívá jen v zelenině – mezi ingrediencemi nesmí chybět ani kopr, smetana a nositel chuti – máslo. Než se však tuk dostane do hrnce, stojí za to ho řádně připravit.

Okurková polévka je velmi snadný a šíleně chutný pokrm, kterému jistě neodolá žádný gurmán. Vtí se však nezapomenout zeleninu osmahnout na másle. Tento trik vám zaručeně připomene chutě bezstarostných dětských let, kdy u babičky odpoledne vždy čekal horký talíř tohoto lahodného pokrmu.

Podhalańska ogórkowa z knihy receptů mé babičky Zosie

Složení: 1:

  • 500 g nakládaných okurek + šťáva z okurek,
  • 50 g másla,
  • cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • mrkev,
  • petržel,
  • 3 středně velké brambory,
  • 2 l zeleninového nebo masového vývaru,
  • 200 g 18% smetany (nejlépe domácí, tu přidávala moje babička),
  • svazek kopru,
  • sůl a pepř podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Vývar postavte na hořák a zahřívejte na nízký výkon.
  2. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Do tuku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Když vše zezlátne, přidejte nové koření a bobkový list.
  3. Přísady několik minut smažte. Poté přihodíme nadrobno nakrájenou mrkev, brambory a petrželku. Nyní přidejte všechnu zeleninu do ohřátého vývaru a společně vařte 20 minut.
  4. Během této doby si můžete připravit okurky. Okurky nastrouhejte ručně na struhadle s velkými oky. Tip – vodu a šťávu z okurek si také schovejte – přidané do polévky zaručí šílenou chuť.
  5. Na pánvi rozpusťte zbývající máslo. Do rozehřátého tuku přidejte nastrouhané okurky. Okurky smažte, dokud jemně nezkaramelizují. Přidejte je do polévky spolu se šťávou a vodou.
  6. Polévku vařte několik minut, dokud zelenina nezměkne.
  7. Nakonec okurkovou polévku zjemněte smetanou. Nezapomeňte ji předem zjemnit.
  8. Vše dochuťte solí a pepřem a ozdobte štědrou porcí kopru. Dobrou chuť!
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: