Polská kuchyně jeá polévek a po celý rok si můžeme připravit jinou. Dnes tu máme recept, který koncem 80. let minulého století upadl v zapomnění, což je téměř kulinářský zločin. Pohanková polévka je chutná, vydatná a díky přidání hub a kyselých přísad mimořádně vydatná. Jak ji uvařit? Kuřecí prsa nechte na obvyklý polévkový vývar.
Všichni krupnik dobře známe, ale existuje ještě jedna polévka s kaší, na kterou většina z nás zapomněla, což je velká škoda, protože pohanka je chuťová bomba. Nejen proto, že obsahuje naši polskou superpotravinu, ale také díky přídavku sušených hub a okurkové šťávy. V komunistickém Polsku se vařila daleko častěji a základem vývaru bylo maso, které bylo tehdy relativně dostupnější než třeba žebra. Šlo o zdravé a chutné (i když ne všemi milované) vnitřnosti. Pohanka na srdíčka a žaludky je večeře snů pro všechny, kteří tvrdě pracují, intenzivně trénují nebo se chtějí zásobit spoustou jídla. železa a cenných bílkovin.
Viz video Udělal jsem vynikající kotlety. Nikdy neuhodnete, z čeho jsou vyrobeny.
Pohanka na dršťkách se sušenými houbami – večeře jako za starých časů
Složení: 1:
- 500 g drůbežích žaludků,
- 300 g drůbežích srdcí,
- 300 g žebírek,
- Šálek sušených hub,
- 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, pórek,
- 1 cibule,
- několik brambor,
- 250 g nepražených pohankových krup,
- půl šálku okurkové šťávy,
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list,
- špetka sádla,
- nasekaný kopr nebo petrželku.
Pohanka s houbami – jak na to:
- Několik hodin před namočte sušené houby. Rozdrťte je v dlaních a zalijte studenou vodou se špetkou soli a bobkovým listem.
- Poté se pusťte do přípravy vývaru. Očištěné a nakrájené maso vložte do hrnce, zalijte vodou a čtvrt hodiny namáčejte. Poté vodu vylijte, maso zalijte čerstvou vodou a na mírném ohni přiveďte k varu.
- Když se humus srazí, vyjměte ho, přidejte oloupanou a nakrájenou zeleninu, namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, trochu soli, nové koření a bobkový list. Přiveďte k varu.
- Na troše sádla osmahneme nakrájenou cibuli., a když zhnědne, přidejte ji do polévky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte je do polévky a na kašovité ostrůvky. Přidejte lžičku soli a vařte, dokud krupice a brambory nezměknou.
- Před koncem vaření okořeňte podle chuti kořením a zalijte šťávou z nakládaných okurek. Nezapomeňte přidat kyselinu, když jsou brambory i krupice již měkké. – protože kyselina blokuje proces vaření. Podávejte s krajícem čerstvého chleba.