Holoubata jsou jídlo, které jí každý. Není na nich nic složitého a recept zná téměř každý. Tato verze se však od té klasické liší. Maso zabalené do zelných listů se podává jinak než podle tradičního receptu. Nebudete ani věřit, co je uvnitř.
Podívejte se na video Recept naěné zelí bez obalu
Plněné zelné závitky jsou spojeny s aromatickou nádivkou zabalenou do vařených zelných listů. Přelévají se domácí rajčatovou omáčkou nebo se podávají s houbovou omáčkou. Tato verze je však něco ě jiného. Omáčky si můžete odpustit a místo toho navrstvíte knedlík ze zeleniny, sýra a bylinek. Chcete-li celku dodat lepší chuť, přidejte do směsi také smetanu. Ta dodá všemu tu správnou strukturu.
Recept naěné zelné závitky
Ingredience
- Středně velká hlávka bílého zelí,
- 100 g rýže,
- 300 g mletého masa,
- velká cibule,
- velká mrkev,
- 100 ml vody,
- půl kelímku 18% zakysané smetany,
- 100 g žlutého sýra nakrájeného na kostičky,
- 2 velká rajčata,
- 4 stroužky česneku,
- hrst kopru,
- hrst petrželky,
- sůl,
- pepř,
- olej na smažení.
Způsob přípravy
- Vložte hlávku zelí do většího hrnce a zalijte ji vodou. Postavte na střední ttu a vařte, dokud se listy nezačnou oddělovat od celku. Pak je nechte vychladnout a odřízněte tvrdší části.
- Rýži nasypte do hrnce a zalijte ji vodou a osolte. Vařte ji několik minut, dokud nebude mírně měkká. Scedíme ji, přelijeme do větší mísy a necháme vychladnout.
- Oloupejte a nastrouhejte cibuli a mrkev na struhadle s velkými oky. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a zeleninu na něm orestujte. Měly by na ní několik minut lehce zhnědnout.
- Osmaženou zeleninu vsypte do rýže a do celku přidejte mleté maso. Povrch posypeme solí a pepřem a důkladně prohněteme, aby se suroviny spojily.
- Ze vzniklé nádivky vytvarujeme řízky, které pak zabalíme do vychladlých zelných listů. Závitky vložíme do olejem vymazané nádoby vhodné do trouby. Podlijte je vodou, přikryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte přibližně 45 minut. Pečte přibližně 45 minut.
- Nyní je čas připravit deku. Rajčata nasypte do velké mísy, nasekejte také kopr a petrželku, sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte česnek prolisovaný přes lis a přilijte smetanu. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Směsí potřete upečené zelné závitky. Vložte zpět do trouby asi na 15 minut. Po této době podávejte t.
Další zajímavé texty najdete na domovské stránce .co.uk.