Další recepty najdete na domovské stránce portálu
Česneková omáčka je jednou z nejoblíbenějších omáček a podle našeho názoru také jednou z nejchutnějších. I když může po její konzumaci nepříjemně zapáchat z úst, chuťový vjem tuto nepříjemnost vynahradí (dodáváme, že je to nepříjemnost spíše pro ostatní lidi než pro toho, kdo česnekovou omáčku snědl). Lidé mají tuto přílohu rádi, protože se hodí k mnoha pokrmům a připravuje se velmi snadno. Existuje však způsob, jak česnekovou omáčku trochu vylepšit – díky tomu bude chutnat ještě lépe. Příprava sice zabere více času, ale co si nepřát ještě výraznější chuťový zážitek.
Viz video Podívejte se na náš recept na křupavou rybu s tatarskou omáčkou
Česneková omáčka – recept s pečeným česnekem
Chcete-li česnekovou omáčku posunout na zcela jinou úroveň, musíte česnek opéct. Dává se do trouby až na hodinu, takže to rozhodně není příloha, kterou můžeme udělat na poslední chvíli. Pokud si však čas strávený v kuchyni přípravou jídla dobře nnujete, můžete si přípravu takové omáčky směle zařadit na seznam. Jak na to? Níže je uveden celý recept.
Složení: 1:
- cibule česneku,
- 200 ml majonézy,
- Sůl a pepř podle chuti,
- olej,
- 4 lžíce citronové šťávy.
Způsob přípravy:
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Česnek zabalte do alobalu a pečte asi 50-60 minut. Měla by změknout. Po této době ji opatrně vyjměte z trouby a počkejte, až vychladne. Vymáčkněte ho ze slupky do misky a rozdrťte ho. Přidejte majonézu, citronovou šťávu a trochu olivového oleje. Promíchejte a nakonec dochuťte solí a pepřem. Aby se ingredience lépe spojily, můžete je místo míchání také rozmixovat.
Česneková omáčka je velmi univerzální a lze ji podávat k mnoha pokrmům. Skvěle se hodí jako příloha ke svačinám, například k hranolkům nebo zeleninovým proužkům (mrkev, celer apod.). Velmi dobře se hodí k pečenému masu, ale i k rybám a mořskýmdům. Je také vynikajícím společníkem kckám z kysaného zelí, tedy Bieszczadům fuchkas.