Mizeria na zimu je velmi snadný recept a budete překvapeni, jak rychle ji můžete připravit. Takto se připravuje už mnoho let a moje babička zná tento recept od své babičky. Věděla, kolik soli je potřeba, aby zimní salát chutnal skvěle.
Mizeria do zimních sklenic je na přípravu triviální. Stačí čerstvé okurky, samozřejmě mleté, a sůl, samozřejmě kamenná. Moje babička dělávala nejlepší mizerii na zimu celý život. Stačilo je namočit ze soli, spojit se smetanou a celou zimu jsme si pochutnávali na výborných okurkách. Byla tu však jedna důležitá věc, kterou babička dobře znala. Okurky nestrouhala na mandolíně ani na struhadle. Vždycky je nakrájela na trochu silnějšítky. Proč to dělala? Osolené okurky totiž vydávají hodně vody a zmenšují svou tloušťku. Kdyby je nastrouhala, byly by tenké jako list papíru. Zde je recept na zimní zavařenou mizerii, která se v mé rodině traduje už dobrých pár desítek let.
Viz video Nakládaná rajčata. Podívejte se, jak je připravit
Mizérie do sklenic na zimu – lepší neexistuje
Složení:
- 3 kg středně velkých mletých okurek,
- několik lžic nasekaného kopru,
- 2 lžíce cukru,
- 3é lžíce soli,
- 4-5 lžic octa.
Mizeria na zimu – jak ji připravit:
- Pokud jste okurky sklidili před více než 4 hodinami, vložte je do mísy a namočte do studené vody, aby získaly zpět svou ztracenou pevnost. Namáčejte je asi 2 hodiny a poté je vydrhněte.
- Okurky oloupejte a nakrájejte natky. Je lepší nepoužívat struhadlo -tky pak budou příliš tenké a ztratí pružnost a konzistence mišmaše bude spíše jako omáčka.
- Nastrouhané okurky vložte do mísy, přidejte sůl, cukr, ocet a kopr a vše důkladně promíchejte rukama a masírujte, aby marinádové přísady důkladně pronikly do okurek. Nechte hodinu odležet.
- Připravte si čisté a vypálené sklenice. Do každé z nich vložte okurky spolu s vytvořenou marinádou a pevně je uzavřete.
- Připravte si velký hrnec a dno vyložte utěrkou. Postavte sklenice vedle sebe tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Nalijte vodu asi do 3/4 výšky sklenic a na mírném ohni přiveďte k varu. Od bodu varu pasterujte 5 minut. Nechte zcela vychladnout.