Tento recept si zaslouží objednávku, a ne z brambor. Stačí jen nakrájet meloun a zalít ho marinádou.

Domácí zavařeniny nejsou jen okurky, zeleninové saláty, kompoty a džemy. Ukazuje se, že sklenice mohou obsahovat i zcela neobvyklé příchutě, které se zimními zásobami vůbec nesouvisejí. Jednou z nich je… vodní meloun. Jak zavařit meloun, aby si zachoval svou chuť po celý rok?

Podívejte se na video Meloun v mrazáku? Nikdy v životě! Podívejte se, co a jak zmrazit

Jak uchováváte meloun na zimu? Udělejte z něj zavařeninu ve sklenicích

Léto je pro milovníky tohoto ovoce dlouho očekávaným okamžikem. Sezóna melounů znamená, že se melouny kupují v hojném množství. Není divu, je to ideální způsob, jak v horkém dni hydratovat tělo. Osvěžení však není všechno, protože meloun poskytuje také řadu minerálů a vitaminů, včetně vitaminů A, C a B. Lze ho jíst „syrový“, připravovat z něj zmrzliny, sorbety, želé, koktejly nebo ho nakrájet na kostičky a vhodit do salátu. Když pomine čas, milovníci tohoto ovoce se těší na léto. Pokud k nim patříte i vy, vyzkoušejte tento recept. Stačí, když meloun vložíte do sklenice.

Meloun ve sklenici? Nyní si jeho chuť můžete vychutnat i za zimních večerů Lena_Zajchikova, istock.com

Meloun ve sklenici na zimu. Jak se zavařuje meloun?

Jedním ze způsobů, jak uchovat chuť letního ovoce na zimu, je jeho zamrazení. Ze zřejmých důvodů se však meloun k tomuto účelu hodí jen stěží, protože po rozmrazení z něj zůstane nevábná kaše. Marinovaný meloun ve sklenici je něco, co zpočátku nemusí vzbudit nadšení. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě. Ovoce nakrájené na menší kousky, vložené do sklenice a zalité jednoduchou marinádou je skvělou zimní svačinkou.

TIP! Nejlépe se osvědčí menší sladké ovoce bez semínek. Slupka by měla být pevná ady by neměly být promáčklé, poškozené a bez hnědých skvrn. Před krájením a marinováním ho decentně omyjte vodou se sodou a spařte vroucí vodou.

Potřebné ingredience:

  • 1 meloun (cca 1-1,5 kg),
  • půl šálku jablečného octa,
  • půl šálku cukru a lžíci soli,
  • cca. 1 litr filtrované vody,
  • Nepovinné: tucet zrnek barevného pepře, několik snítek kopru.

Meloun decentně omyjte a nakrájejte na 1-2 cm silnétky a poté na trojúhelníky. Odstraňte semínka. V hrnci připravíme marinádu: vodu se solí a cukrem svaříme. Nakonec přilijeme ocet a odstavíme z ohně. Vložte meloun do sklenic (nejlépe 300-500 ml), přidejte několik zrnek pepře a kousek kopru. Zalijte vychladlou marinádou, přičemž ponechte alespoň 1,5 cm mezery mezi víčky. Sklenice pevně uzavřete a pasterujte asi 10 minut. Po dokončení je otočte dnem vzhůru, a když vychladnou, odneste sklenice do sklepa. Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: