Domácí zavařeniny nejsou jen okurky, zeleninové saláty, kompoty a džemy. Ukazuje se, že sklenice mohou obsahovat i zcela neobvyklé příchutě, které se zimními zásobami vůbec nesouvisejí. Jednou z nich je… vodní meloun. Jak zavařit meloun, aby si zachoval svou chuť po celý rok?
Podívejte se na video Meloun v mrazáku? Nikdy v životě! Podívejte se, co a jak zmrazit
Jak uchováváte meloun na zimu? Udělejte z něj zavařeninu ve sklenicích
Léto je pro milovníky tohoto ovoce dlouho očekávaným okamžikem. Sezóna melounů znamená, že se melouny kupují v hojném množství. Není divu, je to ideální způsob, jak v horkém dni hydratovat tělo. Osvěžení však není všechno, protože meloun poskytuje také řadu minerálů a vitaminů, včetně vitaminů A, C a B. Lze ho jíst „syrový“, připravovat z něj zmrzliny, sorbety, želé, koktejly nebo ho nakrájet na kostičky a vhodit do salátu. Když pomine čas, milovníci tohoto ovoce se těší na léto. Pokud k nim patříte i vy, vyzkoušejte tento recept. Stačí, když meloun vložíte do sklenice.
Meloun ve sklenici na zimu. Jak se zavařuje meloun?
Jedním ze způsobů, jak uchovat chuť letního ovoce na zimu, je jeho zamrazení. Ze zřejmých důvodů se však meloun k tomuto účelu hodí jen stěží, protože po rozmrazení z něj zůstane nevábná kaše. Marinovaný meloun ve sklenici je něco, co zpočátku nemusí vzbudit nadšení. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě. Ovoce nakrájené na menší kousky, vložené do sklenice a zalité jednoduchou marinádou je skvělou zimní svačinkou.
TIP! Nejlépe se osvědčí menší sladké ovoce bez semínek. Slupka by měla být pevná ady by neměly být promáčklé, poškozené a bez hnědých skvrn. Před krájením a marinováním ho decentně omyjte vodou se sodou a spařte vroucí vodou.
Potřebné ingredience:
- 1 meloun (cca 1-1,5 kg),
- půl šálku jablečného octa,
- půl šálku cukru a lžíci soli,
- cca. 1 litr filtrované vody,
- Nepovinné: tucet zrnek barevného pepře, několik snítek kopru.
Meloun decentně omyjte a nakrájejte na 1-2 cm silnétky a poté na trojúhelníky. Odstraňte semínka. V hrnci připravíme marinádu: vodu se solí a cukrem svaříme. Nakonec přilijeme ocet a odstavíme z ohně. Vložte meloun do sklenic (nejlépe 300-500 ml), přidejte několik zrnek pepře a kousek kopru. Zalijte vychladlou marinádou, přičemž ponechte alespoň 1,5 cm mezery mezi víčky. Sklenice pevně uzavřete a pasterujte asi 10 minut. Po dokončení je otočte dnem vzhůru, a když vychladnou, odneste sklenice do sklepa. Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.