Zavařování okurek není jen o okurkách, ma£osolu a okurkách. Existuje recept, který moje rodina téměř zbožňuje, a já tyto okurky v létě masivně zavařuji. Jak se dělají okurky na doutníkový způsob? Jsou křupavé, výrazné a to díky červené okurce.
Okurky na cigánský způsob předčí všechny ostatní okurkové konzervy tohoto světa. Recept je triviální, protože co může být těžkého na přípravě okurek ve sklenici? Aby však byly okurky opravdu chutné, je třeba dbát na správné poměry v nálevu. Důležitou ingrediencí je rajčatový protlak – budete překvapeni, jak fantasticky tato kombinace chutná.
Viz video Naše tato siláž? Určitě se podívejte na naše video
Okurky po cikánsku – lepší okurky nikde nesníte
Složení:
- 3 kg čerstvých mletých okurek,
- 5 cibulí,
- 4 stroužky česneku,
- 500 ml rajčatové passaty,
- 3 lžíce cukru,
- 4 lžíce octa,
- půl šálku oleje,
- lžíce soli,
- černý pepř,
- nové koření,
- bobkové listy.
Okurky po cikánsku – jak na to:
- Okurky důkladně omyjte a nakrájejte na menší kousky, nejlépe na velkétky. Poté je vložte do mísy. Přidejte cibuli nakrájenou na pírka, nasekaný česnek a sůl. Promíchejte a nechte přes noc odležet.
- Druhý den slijte vodu, kterou okurky pustily, a naložte je do marinády. Do hrnce nalijte ocet, passatu, olej, cukr a zbytek koření. Přiveďte k varu.
- Zatímco se marináda vaří, vložte okurky a cibuli do sklenic. Uspořádejte je poměrně těsně, ale ne tak, aby se okurky rozmačkaly.
- Sklenice s okurkami zalijte nálevem a pevně uzavřete. Poté sklenice umístěte do velkého hrnce a zalijte vodou asi do 3/4 výšky. Po uvaření nechte 5 minut pasterizovat.
Takto připravené okurky skladujte na tmavém a chladném místě bez přístupu proudícího slunečního světla. Po otevření však sklenice skladujte v chladničce. Neexistuje lepší svačinka, a když tyto okurky naservírujete na stůl při rodinné oslavě, všichni se na ně dokonce vrhnou.