Nakládání je proces mléčného kvašení, které provádějí mléčné bakterie. Aby vše probíhalo podlenu, je třeba pamatovat na několik věcí. Nakládané okurky pak budou na dotek pevné a tuhé, křupavé a s osvěžující chutí. Pokud je pro vás výroba zavařenin černou magií, zde je několik tipů. Tajemství je v marinádě.
Podívejte se na video Nakládané okurky nejsou to jediné, co můžete nakládat. Podívejte se, jak připravit nakládaná rajčata
Recept na nakládané okurky. Budete mít zásoby na několik měsíců
Nakládané okurky se skvěle hodí jako příloha k sendvičům, salátům nebo k obědu. Někteří lidé je rádi chroupou i samostatně, jen tak na svačinu. Při výrobě zavařenin začněte tím, že sklenice spaříte vroucí vodou. Měly by být dokonale čisté a mít neutrální vůni. Já si vždy beru 4 sklenice, každou o objemu 1 litr. Poté si připravte:
- 2 kg malých mletých okurek,
- 2 hlavičky česneku,
- svazek kopru s pupeny,
- kousek kořene křenu,
- 4 lžíce kamenné soli.
Na dno sklenic vložte česnek, kopr a křen. Poté okurky pevně a mírně šikmo narovnejte do vrstev. Snažte se jich do každé sklenice nacpat co nejvíce. Pokud vám zbyly nějaké přebytky, klidně je dejte navrch.
TIP! Do sklenic můžete přidat křenové, dubové, rybízové, třešňové nebo vinné listy.
Jakou vodou zalít nakládané okurky? Pamatujte si jedno pravidlo
Nyní je čas na tu obtížnější část, kterou je příprava nálevu. Nezapomeňte dát na každý litr vody jednu polévkovou lžíci kamenné soli. Je bohatá na stopové prvky a podporuje lepší kvašení, takže je nejlepší volbou. Voda na nakládání okurek by měla být tvrdá, mineralizovaná. Převařte ji se solí, přelijte do chladné nádoby a počkejte, až bude mít vlažnou ttu. To obvykle trvá půl hodiny. Je to solný roztok při pokojové ttě je zárukou, že se okurky dobře naloží. Po vychladnutí vývaru jím zalijte sklenice s okurkami a pevně je uzavřete. Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.
POZOR! Do sklenic s okurkami nelijte horký solný roztok. Zelenina tím ztratí chuť a vůni a bude ochuzena o výživové hodnoty.