Každému se čas od času stane, že udělá pokrm příliš mastný. Někomu to chutná, jinému ne. Pro ty, kteří to nemají rádi, je tu trik jedné americké babičky, jak omáčku odtučnit. Barbara Costello, která na TikToku provozuje profil @brunchwithbabs, ukázala, jak na to.
Potřebujete jen tři věci – naběračku, kostky ledu a papírovou utěrku. „Už jste někdy viděli tenhle babičkovský trik?“ ptá se. – ptá se Barbara ve videu a ukazuje, jak na to. Stačí dát do naběračky několik kostek ledu a na několik okamžiků přitisknout dno naběračky k povrchu omáčky. Tento postup několikrát zopakujte. Pokaždé by se měl přebytečný tuk z pokrmu přilepit na dno naběračky. Před dalším ponořením jej jednoduše setřete papírovou utěrkou.
Babička předvedla trik, jak omáčku odšťavnit. Lidé se rozdělili
Pod babiččiným příspěvkem se objevilo více než 1 500 komentářů. Ne všichni se shodli na tom, že trik byl geniální. Někteří lidé byli nadšeni, jiní se divili, proč se Babs zbavuje tuku, který jídlu dodává chuť.
Škoda, že jsem o tom nevěděla dřív. Díky babičko!
Nemožné! Babs, jsi úžasná!
Všechny vaše triky jsou skvělé.
Dobrý nápad. Tuk škodí mému žaludku
– napsali ti, kterým se líbil tiktok babiččin patent.
Viz video Triky, které usnadní a urychlí vaření v kuchyni
Mnoho komentátorů však toto nadšení nesdílelo. Někteří se divili, proč vůbec odstraňovat tuk z omáčky.
Ale prosím, je to nositel chuti.
Ne, jen ne chuť!
Ale já miluji tuk!
Babiččin trik se rozhodl otestovat redaktor amerického kuchařského webu The Kitchn – Cory Fernandez. Uvařil tedy italský pokrm zvaný pasta e fagioli neboli těstoviny a fazolová polévka. Bylo v ní hodně tuku z klobásy a navíc olej, který použil k osmažení zeleniny.
Když byl pokrm téměř hotový, použil trik s naběračkou. Ujišťuje nás, že v tomto případě patent fungoval a lžíce na led udělala své. Redaktor se tedy rozhodl vyzkoušet trik i na chudším pokrmu – kuřecím vývaru. Tentokrát však babiččin způsob nefungoval. Ukázalo se, že trik funguje lépe u velmi tučných pokrmů, jako jsou dušené maso nebo tučnější polévky.