Bramboráky budou minulostí, pokud alespoň jednou vyzkoušíte tyto šílené brambory na francouzský způsob. Za tajemným názvem se skrývá šílený pokrm, který příjemně křupe a doslova se rová v ústech. Příprava je hračka – stačí pamatovat na pár důležitých detailů a vyjde to na jedničku.
Podívejte se na video Nevíte, co s vařenými bramborami? Čeká na vás křupavý koláč s bramborami a sýrem
Brambory na francouzský způsob lepší než klasické bramboráky?
Na domácím jídelníčku je mnoho bramborových pokrmů. Na piedestalu však kralují bramboráky, a to proto, že jsou chutné, snadno se připravují a stojí nás jen pár zlotých. Zajímavou alternativou by však mohl být recept na bramboráky na francouzský způsob. Specialita s krásným a tajemným názvem se připravuje velmi snadno a hlavně ji lze připravit v duchu zero waste a s využitím zeleniny ze včerejší večeře.
Tajemství brambor po francouzsku spočívá v šíleně křupavé a zlatavé kůrce. Té se dosahuje neobvyklou metodou. Zelenina se nejprve nakrájí na silnějšítky a uvaří. Poté se vychladlé brambory naloží do speciálního těsta a později do olejové lázně. Chuť je skutečně mistrovská, stejně jako estetická prezentace na talíři.
Recept na brambory po francouzsku. Namočte do těsta a naskočte na pánev
Složení: 1:
- 500 g brambor,
- vejce,
- 3 lžíce hustého jogurtu,
- 3 lžíce pšeničné mouky,
- PL bramborové mouky,
- lžička provensálských bylinek,
- olej na smažení,
- lžičku sušeného česneku,
- sůl a pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
- Zeleninu oloupejte, omyjte, osušte a nakrájejte na silnějšítky.
- Brambory vařte v mírně osolené vodě asi sedm minut – je důležité, aby se nerozvařily, ale nesmí být rozvařené a rozpadat se.
- Nyní brambory slijte a nechte vychladnout.
- Poté vypracujeme těsto. V míse smícháme vejce, jogurt, sůl, česnek, provensálské bylinky a pepř. Všechny ingredience důkladně promíchejte a nakonec postupně přidávejte mouku a stále míchejte, dokud nezískáte ideální konzistenci – těsto by mělo mít konzistenci husté smetany.
- Vychladlé brambory namočte do těsta a vhoďte je do pánve s rozpáleným olejem.
- Smažtetky z obou stran dohněda. Hotové brambory položte na papírovou utěrku a hotovo, pochutnejte si!
- Tip – brambory po francouzsku chutnají skvěle sólo s omáčkou, podávané k večeři nebo ke grilovaným pokrmům.