Poláci okurky milují a velmi dobře – jsou chutné a zdravé. Nejčastěji děláme nakládané okurky, nakládané zelí, někdy i ředkvičky. Existuje však lepší nakládaná zelenina než ostatní. Bílá zelenina si o nakládání přímo říká.
Nakládané okurky jsou skutečným bohatstvím. Nemluvím jen o jejich lahodné chuti, ale také o řadě zdravotních vlastností. Okurky mají skvělý vliv na naše střeva, jsou ideální jako přísada do salátů nebo polévek, ale i jako samostatná svačinka, když máme chuť něco zakousnout. Na přípravě nakládaných okurek není nic složitého, ale jedno je jisté – nakládaný květák je nejlepší na světě. Musíte si ho připravit, jinak budete litovat.
Nakládaný květák. Nakládání přes nakládání
Složení: Květák, zelí, zelenina, zelenina, zelenina, zelenina, zelenina, zelenina, zelenina, zelenina:
- 2 středně velké květáky,
- slaný nálev (jedna polévková lžíce soli na litr vody),
- pro každou sklenici: Na jednu sklenici nálevu: 3 kousky kořene křenu, 2 stroužky česneku, snítku kopru, 2 bobkové listy, 4-6 kuliček nového koření.
Nakládaný květák – jak na to:
- Sklenice vyvařte a vytřete do sucha. Musí být téměř sterilní, pak se nakládané okurky určitě povedou dokonale.
- Připravte si nálev. Rozpusťte sůl ve vodě a přiveďte ji k varu. Poté nechte nálev vychladnout. Nemusí být studený – ideální je pokojová tta.
- Květák rozdělte na růžičky a důkladně očistěte. Květákové listy mohou dit zeleninový vývar – nemá cenu je vyhazovat.
- Na dno každé sklenice dejte česnek, křen, nové koření a bobkové listy. Pak docela pevně naaranžujte růžičky květáku, vše zalijte vodou a navrch položte srolovanou snítku kopru.
- Sklenice pevně uzavřete a odneste na tmavé a chladné místo. Po týdnu je můžete jíst.